© Tarım Pusulası 2021

TMO’nun Açıkladığı Mısır Alım Fiyatı Üreticinin İflasıdır

Çiftçiler Sendikası (ÇİFTÇİ-SEN) Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı mısır alım fiyatına tepki gösterdi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada; “Tarımda uygulanan neoliberal politikalarla birlikte devlet çiftçiler aleyhine tarımdan çekilmiş, tarım ve gıda şirketlerin denetimine bırakılmıştır. Böylece ülkenin geleneksel ürünleri yok olurken, ürün deseni şirketlerin isteğiyle yeniden şekillendirilmiş, endüstriyel bir ürün olan mısır giderek daha fazla üretilir hale gelmiştir.  

FAO verilerine göre mısır, dünyada çeltik ve buğdaydan sonra en çok tarımı yapılan tahıldır. Ülkemizde de buğday ve arpa tarımından sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde yıllık mısır ihtiyacı 10-10,5 milyon ton civarındayken, ortalama 8-8,5 milyon ton mısır üretilmektedir. Mısıra olan ihtiyacın artması meraların, otlakların ve yaylaların maden, enerji, inşaat şirketlerine açılarak endüstriyel hayvancılığın teşvik edilmesi sonucu karma yem için mısıra duyulan ihtiyaçtandır. Mısırın yüzde 80’i aşkın kısmı kanatlı ve büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Mısır ayrıca mısır unu, mısır nişastası, nişasta bazlı şeker, tatlandırıcılar, mısır şurubu, mısır yağı, alkollü içecekler için etil alkol vb. olarak endüstriyel hazır gıda üretiminin temel ham maddelerinden birisidir.  

Buğdayda sıfır gümrükle yapılan ithalatın benzeri mısırda da uygulanmış, 2021 yılından 30 Nisan 2023 tarihine kadar sıfır gümrükle ithalat yapılmıştır. Piyasa doygundur ve üstelik 10 milyon ton buğday ve arpa aldığını söyleyen TMO’nun siloları doludur. Bu koşullarda TMO 2023 yılı mısır alım fiyatını ton başına 6.000 TL olarak açıklamıştır. Geçen yılki alım fiyatı ise 5.700 TL’dır. TMO, bırakın gerçek enflasyon oranını, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranını bile göz önüne almayarak yüzde 5’lik bir fiyat artışı ile alım yapacağını açıklamıştır.  

Daha önce belirttiğimiz gibi mısır gıda, yem ve enerji endüstrisi için önemli bir hammaddedir. Bu nedenle mısır, küresel şirketler için tohumu, üretimi ve pazarı kontrol edilmesi gereken en önemli bitkisel ürünlerin başında gelir. TMO’nun açıkladığı alım fiyatı tam da bu amaca hizmet etmekte, gıda ve yem sanayisine, enerji şirketlerine ucuz girdi sağlama anlamı taşımaktadır. Üreticinin maliyetini bile karşılamayan bu fiyat kabul edilemez, mısır üreticilerinin iflası anlamına gelir. Her yıl açıklanan mısır ve buğday arasında fiyat farkı gözetildiğinde mısır fiyatının bu yıl en az ton başına 7.300-7.500 TL olması gerekir. 

ÇİFTÇİ-SEN olarak diyoruz ki: 

Mısır ve diğer tarım ürünlerinde kesinlikle sıfır gümrükle ithalat yapılmamalıdır, yasaklanmalıdır. 

TMO piyasayı şirketler lehine düzenlemekten vazgeçmelidir. 

TMO en azından geçen yılki fiyatın üzerine gerçek enflasyon değeri oranında zam koyarak alım yapmalıdır. 

Buğday ve arpada olduğu gibi mısıra da ilave üretim primi verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER