TİKA’dan Sudan’da Tarımsal Kalkınmaya Destek
DünyaTürk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşayan çiftçilere tohum ve ekipman desteğinde bulunuldu.
“Batı, Doğu, Orta, Güney, Kuzey Darfur Eyaletleri” içinde barındıran Darfur, sahip olduğu tarımsal araziler ve doğal kaynaklar bakımından dünyanın dikkatini çekmekteyken, geçmişte yaşanan iç savaş, göçler, kabile kavgaları, Birleşmiş Milletler kampları nedeniyle sahip olduğu potansiyeli değerlendiremiyor. Terör vb. siyasi çatışmalar yüzünden başkent ile karayolu taşımacılığının oldukça zor olduğu bölgede tüketim ihtiyaçları da ülke şartlarına göre oldukça pahalı. Yatırım yapılamayan bölgelerde ise halkın en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Darfur gibi önemli coğrafyalarda eğitim, kültür, sağlık alanında projeler gerçekleştirerek halkın ihtiyaçlarına karşılık vermeye devam ediyor. 2010 yılında başlatılan “tohum dağıtım projesi” ile farklı türler içeren tohumlar her yıl bölge halkına dağıtılarak bölgesel kalkınmaya destek sağlanıyor. Bu kapsamda 2015 yılında halkın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak sarı darı, nohut, bakla, susam, domates, kavun, karpuz, salatalık, havuç, bamya, arap zamkı, çapa, saban, sulama pompası gibi çeşitli tohum ve tarımsal aletlerin dağıtımı yapıldı.
Proje kapsamında ihtiyaç sahibi çiftçi ve yeni çiftçi adayları proje paydaşları olan Eyalet Tarım Bakanlıkları ve Afrika Teknoloji Kenti uzmanlarınca tespit edildi. Toprak yapısı ve ekim dönemleri değerlendirilerek faydalanıcılara en uygun tohumlar verilerek, yüksek düzeyde ürün alınması hedeflendi. Söz konusu proje sağlamış olduğu fayda ile 2011 yılı 5 - 9 Aralık tarihleri arasında Roma’da Dünya Gıda Örgütü (FAO) genel merkezinde gerçekleştirilen Küresel Güney-Güney İşbirliği EXPO 2011 Fuarı’nda “İyi Uygulama Örnekleri” dalında ödül kazanmıştır. Projenin gelecek yıllarda sadece tohum dağıtımı ile sınırlı kalmayarak, kırsal kalkınmaya destek olmak amacıyla istihdam alanları oluşturacak ve elde ürünlerin işlenmesine ve pazarlanmasına yönelik çalışmalarla zenginleştirilmesi düşünülmekte.
İlginizi Çekebilir