© Tarım Pusulası 2021

Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Derneğinden Kafkas Irkı Arılı Kovan Tanıtımı

Artvin Valisi Yılmaz Doruk: 2 bin 727 bitki çeşitliğiyle ülkemizin en zengin bölgesiyiz. Arıcılık için son derece uygun doğa şartlarına sahibiz"

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Şavşat ilçesinde faaliyet gösteren Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Derneğince düzenlenen “Kafkas Arısı” tanıtım etkinliğine katıldı.

İlçeye bağlı Aşağı Koyunlu Köyünde düzenlenen arılı kovan tanıtım etkinliğine Vali Doruk’un yanı sıra Şavşat Kaymakamı Musa Göktaş, Tarım ve Orman Müdürü Dursun Okur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Derneği Başkanı Temel Şimşek ile arı üreticileri katıldı.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, burada yaptığı konuşmada, Artvin'in arıcılık anlamında özel bir coğrafyaya ve zengin çiçek florasına sahip olduğunu aktararak, Artvin balının marka haline getirilmesi için Valilik olarak büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.

Artvin'in, Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşitliliğiyle en zengin ili olduğuna işaret eden Vali Doruk, "İlimiz coğrafyasının yaklaşık yüzde 57'si ormanlarla kaplı. 2 bin 727 bitki çeşitliğiyle ülkemizin en zengin bölgesiyiz. Arıcılık için son derece uygun doğa şartlarına sahibiz." dedi.

Valilik olarak arıcılıkla geçimini sağlayan üreticilere her türlü teknik ve maddi destek verdiklerini ifade eden Vali Doruk, il genelinde arıcılığı geliştirmek için başta arı üreticileri olmak üzere, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Derneği Başkanı Temel Şimşek ise, “Arıcılığın tanıtılması, üretimin artırılması, desteklenmesi, farkındalıkların yaratılması, üretimi yapılan arı ürünlerinden bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehiri, ana arı, oğul arı, bal mumu gibi ürünlerin pazarlanması açısından tanıtımının yapılması için, tüm halkımızın olduğu gibi kamu kurum ve kuruşlarının ve mülki amirlerinin arıcılık camiası içerisinde bulunmaları bizlerle birlikte arıcılığın her mevsim ve her aşamasında bulunarak tanıtıma katkı sunmaları açısından Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Derneği olarak Şavşat Kaymakamlığına, Artvin Valiliğine, Tarım ve Orman Bakanlığına birer adet Kafkas Arılı Arı Kovanı takdimi yapıyoruz” dedi.

Dernek üyesi gönüllü arıcılar tarafından kovan ve arı bağışı yapıldığını belirten Şimşek,” Şavşat Aşağı Koyunlu Köyünde Artvin Valimiz Sayın Yılmaz Doruk Beyefendi, Şavşat Kaymakamı Sayın Musa Göktaş, Artvin Tarım ve Orman Müdürü Sayın Dursun Okur Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri,  sivil toplum örgüt temsilcileri, köy muhtarları arıcılar ve köy halkının katılımı ile kovan takdim töreni gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

-Şavşat Balı için coğrafi işaret tescil çalışması başlatıldı-

Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Derneğinin 22 Mart 2019 tarihinde kurulduğunu toplam aktif 53 üyelerinin bulunduğunu kaydeden Şimşek,” Şavşat ilçesinde arıcılık faaliyetlerini yürüttüklerini Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri olarak Türk Patent Kurumuna Marka Tescili için müracaatta bulunduklarını Şavşat Balı olarak Coğrafi İşaret alınması içinde çalışma başlattık. Ayrıca dernek faaliyetleri kapsamında festivallerde ve fuarlarda Şavşat Balı’nın tanıtımını yapıyoruz.”

Artvin’in Türkiye’nin Saklı cenneti olarak adlandırıldığını anlatan Şimşek, “Zengin floraya sahip olan ilimizde Kafkas arı ırkının bulunması ve gen merkezi olarak ilan edilmiş olması biz arıcılar açısından büyük önem arz etmektedir. Sanayinin olmadığı zirai ilaçlamanın yapılmadığı suni gübrenin kullanılmadığı doğasında ve derelerinde tertemiz suların aktığı çok sayıda endemik tür bitkinin bulunduğu yöre halkının ve arıcılarımızın eğitimli insanlardan oluşması bu bölgemizde arıcılığa ayrı bir önem katmaktadır. Başta bal olmak üzere arı ürünlerinin elde edilmesi arıcılarımıza ve yöre ekonomisine katkı sunması açısından büyük önem arz etmektedir. Arı ürünlerinin bilinçli ve kaliteli bir şekilde üretilmesi gıda kodeksine uygun şekilde tüketicilerimize ulaştırılması, insan sağlığı için değer verilmesi açısından dernekler, birlikler, basın ve kamu kurum ve kuruluşlar aracılığı ile tanıtılması için bizlere büyük görevler düşmektedir. Bizlerde tanıtımlarımız kapsamında Mülki Amirlerimizi arıcılık camiamız içerisinde görmek ortak hareket etmek amacıyla 3 adet arılı kovanı Artvin Valiliğimize, Şavşat Kaymakamlığımıza ve Tarım ve Orman Bakanlığımıza törenle takdim etmiş bulunmaktayız. Arılı kovanlarımız dernek üyelerimizin arılıklarında kalacak olup, her türlü bakım ve kontrolleri arıcılarımız tarafından yapılacaktır. Yaklaşık iki ay sonra bal hasadı yapılacak olup, bal hasat işlemine Sayın Valimiz ve Kaymakamımız ile birlikte Tarım ve Orman Bakanımızı da aramızda görmek istiyoruz. Bundan sonra bal hasat dönemlerimizin Mülki Amirlerimizin teşrifleri ile Bal şöleni kapsamında yapılmasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından arılı kovanları inceleyen Vali Doruk, üreticilere iyi bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu.

Tanıtım etkinliğinin ardından Vali Doruk köylülerle bir araya gelerek sorun, talep ve önerilerini diledi.         

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER