© Tarım Pusulası 2021

Şanlıurfa’da Karacadağ Çeltiği Hasadı Başladı: İl Müdürü Mehmet Aksoy’dan sorularımıza cevaplar

Harun Göksel / Şanlıurfa; Şanlıurfa’nın değerli tarım ürünlerinden biri olan Karacadağ Pirinci hasat edilmeye başlandı. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Karacadağ bölgesinde yetiştirilen ve kendine özgü aroması ile bilinen Karacadağ Pirinci hakkındaki sorularımıza önemli açıklamalarda bulundu.

Çeltiğin yetiştiği arazilerin özelliği neler?

Karacadağ çeltiğinin yetiştiği marjinal araziler ve organik madde bakımından zengin topraklarda üretildiğini belirterek, "Karacadağ çeltiği, bölgenin doğal koşulları ile bütünleşmiş bir ürün. Karacadağ'ın kar suyuyla sulanan bu alanlarda üretilen pirinç hem aroması hem de lezzetiyle fark yaratıyor. Bu nedenle yerel üreticilerimiz için çok değerli bir ürün" dedi.

Urfa’nın çeltik ekim alanlarını ve rekoltelerini sorduk

2023 yılı itibarıyla Şanlıurfa’da 4.300 dekar alanda 1.760 ton çeltik üretildiğini ifade eden Aksoy, 2024 yılı için bu miktarın 3.500 dekarda 1.400 tona düşmesinin beklendiğini belirtti. Bununla birlikte, özellikle Siverek Karacadağ bölgesinde üretimin yoğunlaştığını vurgulayan Aksoy, burada yetiştirilen çeltiğin yöresel olarak " Medrep " adıyla da bilindiğini ekledi.

Bölgedeki TAKE projelerini sordum           

Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili olarak Aksoy;

"Siverek ilçemizde, Bakanlığımızın %75 hibe desteğiyle başlattığımız proje ile Karacadağ çeltiğinin üretimini sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile marjinal ve işlenmeyen arazilerde çeltik üretimini artırarak, çiftçilerimize 11 bin 400 kg tohum desteği sağladık" şeklinde konuştu.

Aksoy ayrıca, hasat sürecinin 24-26 Eylül tarihlerinde Siverek ilçesi Söylemez Mahallesi’nde gerçekleştirildiğini ve bölgenin çeltik üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Karacadağ Pirinci’nin ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanıtılmasını hedeflediklerini ifade eden Aksoy, bu tür projelerle yerel tarımın güçlendirilmesinin öncelikli hedef olduğunu vurguladı.

Sorularımıza samimiyetle cevap veren, Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy’a teşekkür ediyorum.

Böylesi özellikli tür olan Karacadağ çeltik çeşidini, devlet, TMO ya da Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle alınması daha uygun olmaz mı? Piyasada normal pirincin 3 katına alıcısı bulunan bu ürünü tüccarın elinden kurtarılması gerekiyor diye düşünüyorum…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER