Rusya’dan Endonezya’ya İlk Sığır Eti İhracatı Başlıyor
DünyaEndonezya, artan kırmızı et ihtiyacını karşılamak için Rusya’dan sığır eti ithalatına başlıyor. Ancak Rus ihracatçıları, yüksek lojistik maliyetleri nedeniyle Avustralya gibi rakiplerle mücadele etmek zorunda.
Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Maksim Borovoy, Rus sığır etinin ilk kez Endonezya’ya ihraç edileceğini duyurdu. İlk ihracatın, Rus et devi Miratorg tarafından gerçekleştirileceği bildirildi.
280 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, sığır eti ithalatında yeni bir pazar kapısı aralıyor. Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Maksim Borovoy’un açıklamasına göre, Endonezya'ya sığır eti ihracatı başlıyor ve bu alandaki ilk sevkiyat, Rusya’nın önde gelen et üreticilerinden Miratorg tarafından yapılacak. Şirketin, Endonezyalı yetkililerle görüşmeleri tamamladığı belirtildi.
Pazar büyük ama rekabet güçlü
Endonezya, et talebinin sadece %60’ını yerel üretimle karşılayabiliyor. Ülkedeki sığır sayısı giderek azalırken, 2024 yılında sığır eti talebinin 720 bin tonun üzerinde olduğu, ancak üretimin yalnızca 281 bin 600 tonda kaldığı kaydedildi. Geri kalan ihtiyacın büyük bölümü ithalatla karşılanıyor. Avustralya menşeli sığır eti ve Hindistan’dan getirilen ucuz manda eti, pazarda büyük paya sahip.
2025 yılı için Endonezya, şimdiden 188 bin ton sığır eti ve sakatat ithalatına izin verdi. Bu kotanın yıl içinde artırılabileceği belirtiliyor. Örneğin 2024 baharında 140 bin tonluk ithalat izni verilmiş, sonrasında eylül ayında ek 70 bin tonluk ithalat kotası tanınmıştı.
En büyük sorun lojistik maliyeti
Endonezya, her yıl dünyanın en büyük büyükbaş et ithalatçıları arasında yer alıyor. Ancak Rusya’nın bu pazarda tutunabilmesi için lojistik dezavantajı aşması gerekiyor. Avustralya gibi bölgeye yakın ülkelerin düşük nakliye maliyetleri, Rus üreticileri zorluyor. Ocak 2025’te Endonezya’nın yaptığı 18 bin 200 tonluk sığır eti ithalatının toplam değeri 61,2 milyon doları buldu.
Uzmanlara göre, nokta atışı kamu destekleri, Rusya’nın bu büyük pazarda rekabet avantajı elde etmesini sağlayabilir. Özellikle, stratejik öneme sahip bu tür yeni pazarların açılması, ihracat çeşitliliği açısından da önemli bir fırsat sunuyor.
İlginizi Çekebilir