Rusya Ambargosu Bizi Etkiler
SiyasetTBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, "Kabaca 1 milyar dolarlık ticaret hacmini içeren bir tarımsal üretimin Rusya'nın tavrıyla Türkiye'de değişeceğini var saymak doğru bir bakışı ortaya koymaz. Elbette 'hiç etkilenmiyoruz' demek doğru değil ama bunu yapanların beklediği etkinin olmayacağını da söylemekte fayda var" dedi.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, "Kabaca 1 milyar dolarlık ticaret hacmini içeren bir tarımsal üretimin Rusya'nın tavrıyla Türkiye'de değişeceğini var saymak doğru bir bakışı ortaya koymaz. Elbette 'hiç etkilenmiyoruz' demek doğru değil ama bunu yapanların beklediği etkinin olmayacağını da söylemekte fayda var" dedi.
Konuk, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu'yu ziyaretinde, tarımın zor bir sektör olduğunu, bu zorlukların içinden gelen biri olarak görevini en iyi şekilde yapmaya çalışacağını söyledi.
Tarım sektörünün milli gelirden aldığı paya dikkati çeken Konuk, "Yanlış algıdan olsa gerek, tarım bu ülkenin kamburuymuş, yüküymüş gibi takdim edilen bir sektör. Öncelikle algıyla ilgili düzelteceğimiz birçok işin olduğunu biliyorum. Bütün gelişmiş devletlerin gelişmişliklerinin altında tarımsal gelişme vardır" diye konuştu.
Rusya'nın Türkiye'ye karşı ekonomik tedbirleri ve bazı zirai ürünlerin geri gönderilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Konuk, gerek Rusya gerekse Türkiye'deki üreticilerin bu yaşananlardan şikayetçi olduklarını bildiklerini ifade etti.
"Türkiye aklıselimle hareket ediyor"
Devletler arası ilişkilerde özellikle üretenlerin mağdur olmayacağı politikaların izlenmesinin daha doğru olacağına dikkati çeken Konuk, şöyle devam etti:
"Ümit ediyorum bu geçici olur. Dünyanın barışa, huzura ihtiyacı var. Hiç kimse kavgadan, savaştan, gürültüden fayda görmemiştir. Bundan Rusya da Türkiye de fayda görmez.Türkiye aklıselimle, reel bir politika takip ediyor. Çözümü diplomaside arıyor. Soğukkanlı davranıyor. İnşallah Rusya'da da benzer gelişmelerin olmasını ümit ediyoruz. Hem Rusya ile Türkiye arasında hem de diğer ülkeler arasında böyle bir münasebetin hiç kimseye faydasının olmadığını ifade etmek gerekir."
Konuk, Türkiye'nin çok güçlü bir ülke olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Türkiye bugün dünyanın yedinci büyük tarım ekonomisi. Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisine sahip bir ülke. Kabaca 1 milyar dolarlık ticaret hacmini içeren bir tarımsal üretimin Rusya'nın tavrıyla Türkiye'de değişeceğini var saymak doğru bir bakışı ortaya koymaz. Elbette 'hiç etkilenmiyoruz' demek doğru değil ama bunu yapanların beklediği etkinin olmayacağını da söylemekte fayda var. Birçok alternatif bulunuyor. Türkiye modern, gelişmiş, serbest piyasa ekonomisini doğru uygulayabilen, bunun bereketini halkıyla, üreticisiyle, tüketicisiyle paylaşabilen bir ülke. Dolayısıyla elbette Türkiye'nin elini rahatlatan bir yaklaşım değil ama elini kolunu bağlayacak bir yaklaşım da değildir.Türkiye bu işin üstesinden rahatlıkla gelebilir, gelecektir. Gönül ister ki ilişkiler arzu edilen mecrasına taşınsın. Biz komşu ülkelerle ticaretimizden sadece ülkemizin üreticileri değil, komşu ülkelerin üreticileri de tüketicileri de faydalansın isteriz. Türkiye'nin bu işten çok fazla zararla çıkacağını ummak, bu işi anlayamamakla eş anlamlıdır diye düşünüyorum."
İlginizi Çekebilir