Orta Asya ülkeleri, Güney-Güney İşbirliği girişimleriyle Türk uzmanlığından yararlanıyor
TarımFAO ve Türkiye, gıda, tarım ve ormancılık için FAO-Türkiye Ortaklık Programlarının bir parçası olarak Türk uzmanların Orta Asya'daki proje sahalarında görevlendirilmesine ilişkin bir Güney-Güney ve Üçgen İşbirliği anlaşması imzaladı.
İmza töreni 26 Ekim'de FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla İslam İşbirliği Teşkilatı 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansı bünyesinde gerçekleşti.
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve ötesinde gıda güvenliği, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunması konularında destek sağlıyor.
Türk uzmanların Orta Asya proje sahalarında görevlendirilmesi, yalnızca çeşitli alanlarda (tarım, tarım ticareti, gıda güvenliği ve beslenme, ormancılık, doğa koruma, kuraklık yönetimi, çölleşmeyle mücadele, biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliği gibi) yararlanıcı ülkelerin uzmanlık ve bilgilerini genişletmekle kalmayacak, aynı zamanda gıda ve tarım sektöründeki ortak kalkınma sorunları için de çözümler geliştirmeye yardımcı olacak.
Anlaşmayı memnuniyetle karşılayan Vladimir Rakhmanin, Türkiye'nin katkılarının Güney-Güney ve Üçgen İşbirliğini güçlendireceğini kaydetti. Bekir Pakdemirli, anlaşmanın Türkiye'nin Programlar kapsamında yararlanıcı ülkeleri destekleme çabalarını kolaylaştıracağını ve büyüteceğini vurguladı.
Bu yeni girişim, hem FAO-Türkiye Ortaklık Programının hem de FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programının uygulanmasını destekleyecek ve kolaylaştıracak, FAO ile Türkiye arasındaki onlarca yıllık ilişkileri derinleştirecek, ve ayrıca Türkiye'nin tarım ve gıda ile ilgili alanlardaki uzmanlığını harekete geçirerek FAO'nun Güney-Güney ve Üçgen İşbirliği ile ilişkisini de genişletecek.
İlginizi Çekebilir