Muğla’da 'Yerel Tohum Merkezi' açıldı
SiyasetMuğla’da, yöreye ait sebze ve meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması ve koruma altına alınması amacıyla "Yerel Tohum Merkezi" açıldı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Yerel Tohum Merkezi’nin açılışında yaklaşık 300 çeşit yerel tohum bağışı yapıldı.
Açılışta konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93. yılı gibi anlamlı bir günde "Yerel tohum ulusal güç" sloganıyla hayata geçirdikleri Yerel Tohum Merkezinin açılışını yaptıklarını söyledi.
Türkiye’nin bu topraklardan çok daha fazla ürün alması gerektiğini belirten Gürün, bunun da ancak yerel tohumlar sayesinde olabileceğini kaydetti.
Gürün, "Yerel Tohum Merkezimizin öncelikli hedefi Muğla yöresine ait yerel sebze meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması, bu tohumların gelecek nesiller için koruma altına alınması ve Muğla Yerel Tohum Envanteri'nin çıkarılmasıdır. Sadece yerelde kalmayıp ülkemiz genelinde üreticimize, yerel tohumlarımıza, genetik mirasımıza sahip çıkmalıyız." diye konuştu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da yerel tohumu önemsediklerini ifade etti.
Yerel tohumla üretilen meyve ve sebzenin tadının daha iyi olduğunu belirten Harmandar, "Her meyve ve sebzenin bir bağışıklık sistemi var. Yerel tohumların da artarak devam etmesi ile bölgemizde yediğimiz meyveler ve sebzeler eğer yerel değil ise vücudumuzda bağışıklık yapıyor. Yerel tohumlarımızın çoğalarak artması en büyük dileğim." dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan da Yerel Tohum Merkezi sayesinde bitkisel zenginliğin belirlenmesini sağlayacaklarını ve geçmişten günümüze aktarılan genetik mirasın gelecek kuşaklara bilimsel yöntemlerle bırakılacağını dile getirdi.
Merkezde koruma altına alınacak yerel tohumların teknik personel tarafından kontrollü olarak çoğaltılacağını vurgulayan Tufan, şunları kaydetti:
"Burada hem genetik mirasımız bozulmadan devamı sağlanacak hem de tohumlar halkımıza ücretsiz dağıtılacaktır. Genetik saflığı onaylanan tohumlarımız Ortaca’da kuracak olduğumuz soğuk hava deposu bünyesinde hazırlanacak olan bir Tohum Bankasında yıllarca saklanacak. Vatandaşlarımız, tohum merkezimizden ücretsiz tohum temin edebileceği gibi elindeki yerel tohumları da bağışlayarak merkezimizin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlayabilecektir."
Açılış töreninde 300 yerel tohum örneği de katılımcılara tanıtıldı.
İlginizi Çekebilir