Mısır Buğday Üretimini Artırmayı Hedefliyor: 2024’te 10 Milyon Tonluk Rekolte Bekleniyor
DünyaMısır, 2024 yılında buğday üretimini 10 milyon tona çıkarmayı hedefliyor. Verim artışı ve yeni arazi ıslah projeleri bu hedefi mümkün kılıyor. Ancak çiftçiler, buğdayın kârlılığının azaldığını söylüyor.
Mısır Tarım Bakanı Alaa Farouk’un Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, ülke bu yıl 10 milyon ton buğday üretmeyi hedefliyor. Bu rakam, 2023 yılındaki 9 milyon tonluk üretime kıyasla önemli bir artışı temsil ediyor. Bakan Farouk, bu yükselişi tarımsal verimliliği artıran yeni buğday çeşitlerine ve genişleyen arazi ıslah projelerine bağlıyor.
Bu sezon yaklaşık 3,1175 milyon feddan (yaklaşık 1,3 milyon hektar) alanda buğday ekildi. Bu rakam, daha önce planlama bakanlığı tarafından açıklanan 3,5 milyon feddan hedefinin ve geçen yılki 3,2 milyon feddanlık alanın gerisinde kaldı. Bu durum, ekim alanlarında bir daralma yaşandığını gösteriyor.
Bazı Mısırlı çiftçiler ise Reuters’a verdikleri demeçlerde, buğdayın artık şeker pancarı gibi alternatif ürünlere göre daha az kârlı hale geldiğini belirtiyor. Nitekim şeker pancarı ekim alanı bu yıl 500 bin feddandan 700 bin feddana çıkarılmış durumda.
Mısır hükümeti, 4 ila 5 milyon ton arası yerli buğday satın almayı, kalan ihtiyacı ise yaklaşık 6 milyon tonluk ithalatla karşılamayı planlıyor. Bu buğday, sübvanse edilen ekmek programı kapsamında 69 milyondan fazla Mısırlıya ulaştırılıyor.
Bakan Farouk, Tarımsal Araştırmalar Merkezi tarafından geliştirilen yüksek verimli buğday çeşitlerinin üretimi %7 ila %8,5 oranında artırdığını ifade etti. “Bu dikey büyüme. Yatay büyüme de geliyor,” diyen Farouk, ülke genelinde 4 milyon feddanlık araziyi tarıma kazandırmayı amaçlayan Mostakbal Misr Sürdürülebilir Kalkınma Projesi’ne dikkat çekti.
Farouk, bu arazilerin bir kısmının üretime hazır olduğunu, geri kalan kısmının ise önümüzdeki iki yıl içinde tarıma açılacağını söyledi. Bu durumun tarımsal yatırımlar açısından büyük fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Ayrıca, buğday ithalatı sorumluluğunu yeni üstlenen Mostakbal Misr’in, ülke içi tüketim, ihracat ve tarıma dayalı sanayiye yönelik üretim planları doğrultusunda altyapı yatırımlarını sürdürdüğü ifade edildi.
Diğer yandan hükümetin, yerel gübre fiyatlarında olası bir artışı değerlendirdiği belirtiliyor. Farouk, üre ve nitrat bazlı gübrelerin üretim maliyetinin ton başına yaklaşık 9.500 Mısır lirası (185 dolar) olduğunu, ancak çiftçilere sübvansiyonlu olarak 4.500 liraya (yaklaşık 88 dolar) satıldığını söyledi. İhracat fiyatlarının ise 20.000 liraya (yaklaşık 389 dolar) kadar çıktığı kaydedildi.
İlginizi Çekebilir