© Tarım Pusulası 2021

Milli Tarımı Yok Ettiler

Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı yanlış tarım politikası yüzünden, yetiştirdiği tüm tarım ürünlerini hemen hemen ithal eder hale geldi.

Yıllardır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, gübreden tohuma, mazottan, bakliyata, hatta dünyanın en zengin buğday üretimine sahip olmamıza karşın hammaddesi olan samanı bile yurt dışından ithal eder hale geldik.

Türkiye çiftçisini desteklemeye yönelik projelerden uzaklaştıkça, tarla zenginliğini de kaybetmeye başladı. Girdi fiyatlarının çok yüksek olması, mazot fiyatlarının ise el yakması yüzünden, köylü tarlasına ekemez hale geldi.  Uygulanan bu yanlış politikalar sonucunda, Dünya'nın en verimli arazilerine ve çalışkan çiftçisine sahip olmasına karşın. elindeki bu değeri bilemedi. Cumhuriyetin temellerini Atatürk'le birlikte kuran çalışkan ve cefakar Türk çiftçisi, yarı aç yaşamaya mahkum edildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin 20 yıl öncesine kadar fasulye ihracatında dünya ikincisiyken bugün bakliyat ithal eden bir ülke haline gelmesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in soru önergesine ilgili Bakanlık tarafından verilen yanıtta, Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı üretime geçilerek, 941 havzada 21 ürünün destekleneceği belirtildi. CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde bakliyat zengini olarak bilinen Türkiye’nin 20 yıl öncesine kadar fasulye ihracatında dünya ikincisiyken bugün bakliyat ithal eden bir ülke haline geldiğine vurgu yaptı.

Gürer önergesinde, ülkemize hangi baklagillerin, hangi ülkelerden ve ne kadar gümrük vergisi ile ithal edildiğini sordu. Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde bakliyata elverişli topraklar, alanlar mevcutken bakliyat ithal eden bir ülke konumuna gelmemizi nasıl açıklıyorsunuz?” şeklindeki soruya da yanıt verilmesini istedi. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine Bakanlık tarafından verilen yanıtta, Ülke potansiyelimizi etkin kullanmak, planlı üretime geçmek ve tarımsal yeterliliğimizi üst seviyeye çıkarmak için "Milli Tarım Projesi” başlatıldığı belirtildi. Bu projeyle Ülkemiz için önemli olan tarımsal ürünlerde kendi kendine yeten planlı bir üretim için yeni ve etkin bir destekleme modeline geçişin hedeflendiği ifade edilen açıklamada, “ Bu kapsamda 941 havzada 21 ürün en uygun olduğu havzalarda üretim alanı bazında desteklenecektir. Desteklenecek ürünler arasında kuru fasulye, mercimek, nohut ve soya da bulunmaktadır” denildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER