© Tarım Pusulası 2021

Meteoroloji Kar Tahminini Açıkladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Tekirdağ, Çorum, Elazığ, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Edirne'nin güney kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, İç Ege'nin ve Batı Akdeniz'in yüksekleri, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Kayseri ve Niğde çevrelerinde yer yer karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor. Ege ve Akdeniz'de görülecek yağışların; öğle saatlerinden itibaren İzmir, Aydın ve Muğla çevreleri ile Antalya'nın batı kesimlerinde ve gece saatlerinden sonra da Antalya'nın iç ve doğu kesimleri ile Mersin'in batı ilçelerinde kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde İç Anadolu'nun doğusu ile Doğu Anadolu'da yer yer sis ve pus hadisesi ile birlikte Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığının Batı, kuzey ve iç kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın ise genellikle güney, Marmara ile Ege ve Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş yaptığı açıklamada; "Kuzey ve Orta Avrupa'da oldukça soğuk ve güneyinde yer yer kuvvetli yağışlara sebep olması beklenen bu gelen yağışlı hava kütlelerinin, ülkemiz genelinde önemli bir sıcaklık düşüşüne neden olması beklenmemektedir. Sibirya yüksek basınç merkezinin bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta boyunca Avrupa'nın tamamına yakın kısmında etkili olacağı ve Orta Akdeniz üzerinde ise alçak basınç merkezi oluşacağı beklendiğinden hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 10-20 derece altına düşeceği tahmin ediliyor. 

Balkanlar ve Orta Avrupa başta olmak üzere Avrupa'nın büyük bölümünde kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışları görülmesi ve ve kar kalınlığının 50-100 santime ulaşması bekleniyor. Yurdumuzda ise bu sistemden Pazar ve Pazartesi günleri Trakya'nın kuzey kesimleri ile iç bölgelerimizdeki yüksek rakımlı yerler etkilenecek, bin 200 metrenin üzerindeki yerlerde kar yağışı görülebilecektir. Ancak ülkemiz kuvvetli bir soğuma ve kar yağışı almasa da bol miktarda yağmur ve sağanak şeklinde yağışlar görülecek."  dedi.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; öğle saatlerinden itibaren İzmir, Aydın ve Muğla çevreleri ile Antalya'nın batı kesimlerinde ve gece saatlerinden sonra da Antalya'nın iç ve doğu kesimleri ile Mersin'in batı ilçelerinde kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde olması beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, su baskını, trafikte aksamalar, vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Marmara bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren güneyi ve akşam saatlerinden itibaren güney ve doğusu ile İstanbul, Tekirdağ çevreleri ve Edirne'nin güney kesimlerinin yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.

Ege bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, gece saatlerinde iç kesimlerin yer yer karla karışık yağmur ve yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden itibaren İzmir ve Aydın çevreleri ile akşam saatlerinden itibaren Muğla çevrelerinde kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde olması bekleniyor.

Akdeniz bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, gece saatlerinde Toroslar Mevkiinin yer yer karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden itibaren Antalya'nın batı kesimlerinde ve gece saatlerinden sonra da Antalya'nın iç ve doğu kesimleri ile Mersin'in batı ilçelerinde kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde olması bekleniyor.

İç Anadolu bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren kuzeybatı kesimleri ile gece saatlerinden sonra Sivas dışında bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur şeklinde görülecek yağışların; gece saatlerinden sonra Niğde ve Kayseri çevrelerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.

Batı Karadeniz bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri ve akşam saatlerinden itibaren bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur, gece saatlerinde iç kesimlerde yer yer karla karışık yağmur ve yükseklerde kar şeklinde olması bekleniyor.

Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra Çorum çevrelerinin yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.

Doğu Anadolu bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, Elazığ, Şırnak ve Hakkari çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde; Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı ve hafif olmak üzere sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER