Macron’dan Mercosur Anlaşmasına Sert Tepki: “Fransız Tarım Modelini Savunacağım”
DünyaFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris Tarım Fuarı’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ile Güney Amerika ticaret bloğu Mercosur arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasını engellemek için AB içinde bir "bloke edici azınlık" oluşturma çabalarını hızlandırdıklarını duyurdu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Aralık ayında duyurduğu anlaşma, AB ile Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ı kapsayan 700 milyondan fazla nüfusa sahip dev bir serbest ticaret bölgesi oluşturmayı hedefliyor. Ancak bu anlaşma, özellikle Fransız çiftçiler ve siyasi çevrelerden yoğun tepki görüyor.
Macron, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Çiftçilerimizin, büyük bir özveriyle bizleri beslemeye devam edebilmesi için Fransız tarım modelini daima savunacağım" ifadelerini kullandı.
Fransız Parlamentosu’ndan 600’den fazla milletvekili de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e hitaben bir mektup kaleme aldı. Mektupta, Mercosur anlaşmasının onaylanması için gerekli koşulların sağlanmadığı vurgulanırken, Amazon Ormanları’ndaki büyük çaplı ormansızlaşma, Brezilya’daki yoğun pestisit kullanımı ve hayvan refahı konusundaki büyük düzenleyici farklılıklar gibi endişeler dile getirildi.
Milletvekilleri, bu anlaşmanın Avrupa’daki üreticiler için haksız rekabet yaratacağını, gıda güvenliğini tehlikeye atacağını ve AB’nin iklim hedefleriyle çelişeceğini savunuyor.
Mercosur’a Karşı Genişleyen Muhalefet
Macron, Kasım ayında Arjantin’e yaptığı ziyarette de anlaşmaya karşı çıktığını yineleyerek, mevcut haliyle "Fransız tarımı için çok kötü bir anlaşma" olacağını söylemişti. Fransa’nın yanı sıra bazı Mercosur ülkeleri ve diğer AB üyesi ülkeler de anlaşmaya ilişkin çekincelerini dile getiriyor.
Ancak Mercosur’a yönelik tepki yalnızca siyasi çevrelerle sınırlı değil. Fransa’nın en büyük tarım sendikası FNSEA, Kasım ayından bu yana anlaşmayı protesto etmek amacıyla hükümet binaları önünde gösteriler düzenliyor ve yolları kapatarak çiftçilerin tepkisini ortaya koyuyor.
Buna rağmen, Almanya ve İspanya’nın desteğini arkasına alan Avrupa Komisyonu, anlaşmanın yılsonuna kadar onaylanması için süreci ilerletmeye devam ediyor. Fransa’nın direnişine rağmen anlaşmanın kabul edilmesi halinde, bu durum ülkenin AB içindeki etkisini zayıflatabilir ve Fransa’da Avrupa karşıtı söylemleri güçlendirebilir.
İlginizi Çekebilir