© Tarım Pusulası 2021

Limonda Erken Hasat Kaybettirir

Dalaman'da 13000 dekar alanda narenciye üretimi yapılmakta olup toplam üretim 28000 ton dur. Bunun yaklaşık 12000 ton'u da interdonat limonudur.

Bölge çiftçisinin önemli gelir kaynaklarından birisi olan narenciyede, bu kış yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle özellikle limon veriminde %50 lere varan bir düşüş yaşanacağı ve şu sıralarda marketlerdeki 8-10 TL. civarında olan limon satış fiyatları da dikkate alındığında,  tüccarın erken hasata meyledeceği varsayılmaktadır, Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüğünden yapılan önerilerde;

-Dalaman ve bölgede limon üreticisinin erken hasattan dolayı zarar görmemesi ve zor durumda kalmaması için üretici ve ihracatçı erken hasattan kaçınmalarını önermekteyiz.

-Hasat zamanının tespitinde usare (Su) miktarına ve meyve rengine bakılarak hasat zamanının gelip gelmediğine karar verilmelidir.

-Usare (su) bakımından hasat zamanı gelen, Limonda usare (su) miktarı ağırlık olarak meyvenin %25 inden az olmamalıdır.

-Renk bakımından ise, Limon  çeşidin tipik renginde olmalıdır. Ancak toplama zamanı ve yetiştiricilik bölgesi dikkate alınarak en az usare miktarının bulunması şartı ile hafif yeşil renkte olanların hasadı yapılmalıdır.  

-Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce; erken hasat yapıldığının tesbiti halinde,   5957 sayılı "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanununun" ilgili maddeleri uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

-Üretici ve ihracatçılar,  açıklaması yapılan konularda gerekli duyarlılık gösterilmediği taktirde, bu durum  binbir güçlükle yetiştirdiğimiz ürünlerimizin iç pazarda gerçek değerinin altında satılmasına ve ithalatçı firmalar tarafından beğenilmemesine neden olmaktadır. Bu da  ilçemizde çiftçilerin ağırlıklı olarak ana gelir kaynağı olan büyük bir ihracat potansiyeline sahip olan narenciyede ihraç şansımızın her geçen gün azalması demektir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER