© Tarım Pusulası 2021

Kızılırmak Deltası dünyaya açılacak

Kızılırmak Deltası dünyaya açılacak

Dünyanın en önemli sulak alanlarından birisi kabul edilen Kızılırmak Deltası, dünyaya açılacak. Yeni kurulan Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) ile profesyonel bir yönetim anlayışı ile yönetilecek deltanın tanıtımı ile turizm potansiyeli geliştirilecek.

Yeni oluşturulan SAMKUŞ, ilk olağan genel kurulunu gerçekleştirerek birlik organlarını belirledi. Birlik kuruluş amacını ise 'Kızılırmak Deltası'nda sosyoekonomik denge, ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması' şeklinde açıkladı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın büyük önem verdiği ve Samsun'un dünyaya tanıtımı çerçevesinde özel bir misyon yüklediği Kızılırmak Deltası, yaklaşık 56 bin hektarlık bir alanı kapsıyor ve bu alanın 21.700 hektarı Ramsar alanı. 

DELTADA NELER YAPILACAK?

SAMKUŞ'un aktif olarak faaliyete geçmesi ile delta genelinde hayata geçirilmesi planlanan bazı projeler ise şöyle: "Kuş gözlemi için su yüzeyine platformlar (kuş gözlem ve fotoğraf çekim noktaları) oluşturulacak. Deltanın eko turizm açısından gelişimi desteklenecek. Kızılırmak Deltası Müzesi oluşturularak burada canlı ve doğal yaşam müze ortamına taşınarak insanların bilgilendirilmesi sağlanacak. Deltanın ulusal ve uluslararası önemi bölgeye olan ilgiyi artırmaktadır. Özellikle kuş gözlemcileri, kuş fotoğrafçıları, bilim insanlarının yoğun ilgisini çekmektedir. Bunun için deltada ziyaretçi merkezi ile birlikte konaklama üniteleri, yürüyüş yolları, gözlem noktaları vb. yapılacak. Bu çalışmalar doğal yaşamın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak yapı elemanları ve büyüklüklerde planlanacak. Yapı elemanı olarak doğal malzemeler ve özellikle yöreye özgü malzemeler tercih edilecek. Doğal alanın ve yaşamın zarar görmemesi için gereğinde zamansal ve mekânsal kısıtlamalara gidilecek. Alanın her yeri her zaman insan kullanımına açık olmayacak. Burası doğal bir yaşam alanı olduğundan, doğal yaşamın unsurları olan canlıların üreme, beslenme ve barınma yerleri ve dönemlerinde gerektiğinde birtakım kısıtlamalar yapılacak. Alan içerisinde gelişi güzel giriş çıkışların yapılması ve buralardaki gezilerde fosil yakıtlı araçların kullanımı engellenerek sürdürülebilir doğal yaşam desteklenecek. Bu alandaki ulaşım, bisiklet, elektrikli vb. araçlarla sağlanacak. Delta için yeni tarım politikaları oluşturulacak, organik tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, balık neslinin ve türlerinin geliştirilmesi, manda sütü ve süt ürünlerinin marka değeri desteklenerek bölge insanının gelirinin artırılması ve yeni istihdam alanlarının açılması desteklenecek. Alanın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için ulusal ve uluslararası kaynaklardan faydalanılacak. Bu alan uluslararası değeri olan bir alan olduğundan, UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması konusunda çalışmalar da yürütülecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER