‘Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele' Paneli Düzenlendi
SiyasetMersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele’ konferansına katıldı.
Konferansa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Mersin İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Mevlüt Göksu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğünden yetkililer katıldı.
“Palmiyeler Akdeniz kıyılarında inci gibi parlayan ilimizin önemli simgelerindendir”
Konferansın açılış konuşmasını yapan ve Mersin’in sembollerinden olan Palmiyeleri tanımladığı konuşmasıyla katılımcılardan büyük alkış toplayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz konuşmasında “Sokakları denize çıkan bu eşsiz cennetin egzotik havasını daha da güçlendiren sembol değerlerimizden biridir palmiyeler. Dik ve sağlam görünümleriyle fırtınalara kafa tutan bu ağaçlar, medeniyetler denizi Akdeniz kıyılarında inci gibi parlayan ilimizin önemli simgelerindendir. İbrahimî dinlerin kutsal kitaplarında ve bu dinlere inanan toplumların kültürlerinde özel bir yeri vardır palmiyelerin. Kimi zaman zafer simgesidir palmiyeler, kimi zaman bolluk ve bereket. Meyvesi şifa dağıtan, gölgesi güneşe sığınak olan, kuzey ülkelerinde yaşayanların rüyalarını süsleyen sımsıcak bir tatil davetiyesidir palmiyeler”ifadelerine yer verdi.
Başkan Kocamaz, “Kırmızı palmiye böceği ile mücadelemiz Tarsus’ta başladı”
Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele etmeye Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde başladığını belirten Başkan Kocamaz “Bu palmiye böceklerinin ülkemize musallat olmasının en büyük nedeni özellikle Antalya bölgesinde yapılan büyük otellerin bahçelerine dikmek için Afrika’dan, Mısır’dan getirilen palmiye ağaçları. Ben Tarsus’ta görev yaptığım dönemde palmiyelerin tamamını tescillettik. İster bizim parklarımızda olsun, isterse özel şahısların arazilerinde olsun palmiyelerin tamamını numaralandırıp, kayıt altına almıştık. Tarsus’tan dışarıya palmiye çıkarılmasını ve getirilmesini yasakladık. Kendi palmiyemizi kendimiz üretiyorduk. Ancak Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri’nin geçmişte yaptığı yanlış uygulamalar nedeniyle bu bölge maalesef perişan oldu. Tarsus olarak biz buna uzun yıllar direndik ama maalesef uçuş mesafesi içerisinde kaldığı için aynı sıkıntıyı çekebiliyoruz” dedi.
“Büyükşehir Belediyesi olarak bu zararlı ile pek çok teknikle mücadele ediyoruz”
Özellikle Akdeniz‘e kıyısı olan ülkelerde palmiye ağaçlarının kurumasına neden olan ve "kırmızı palmiye böceği" ile mücadelenin önemine değinen Başkan Kocamaz, “Hemen hepimizin hatıralarında izleri bulunan, Mersin siluetinin ayrılmaz estetik parçalarından biri olan palmiyeler, 13 yıldır Kırmızı Palmiye Böceğinin tehdidi altındadır. Türkiye’de ilk kez 2005 yılında Mersin’deki hurma ağaçlarında tespit edilen, Adana, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir ve İstanbul illerinde varlığı bilenen bu zararlı, musallat olduğu ağaçları kısa sürede kurutmaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak, önleyici herhangi bir ruhsatlı ilacı bulunmayan bu zararlı ile pek çok teknikle mücadele ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden Başkan Kocamaz, “Ağaç başına 20-30 litre ilaçlı su ile tüm ağaç yüzeyini ve özellikle yaprak saplarının ağaç gövdesi ile birleştiği kısımları iyice ıslatarak koruyucu tedavi uyguluyoruz. Büyüme noktası henüz zarar görmemiş olan ağaçların ölü yapraklarını buduyor, zarar görmüş gövde dokularını özenle kazıyor, sprey şeklinde ilaçlı tedaviye başlıyoruz. İlaçlı tedaviyi, ağaçların etrafına açtığımız çukurlara ilaçlı su doldurarak veya ağaç gövdesine matkapla açılan deliklerden gövdeye ilaç enjekte ederek de uyguluyoruz. Yeni bulaşmaları engellemek amacıyla bu uygulamaları ortalama 25-30 günde bir tekrarlıyoruz. Son zamanlarda başlattığımız yeni bir tedavi uygulaması ile elektromanyetik dalgalarla ağacın zarar gören bölgesine dalgalar vererek larvaları etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz. İlimiz için tarımsal önemi bulunmasa da turizm potansiyelimize imaj ve estetik değer katan palmiyelerimizi korumak ve sayıca artırmak için yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Hain terör örgütü palmiye böceği ile mücadelemiz, onlar yok olana kadar sürecek” dedi.
Göksu: “Proje üç yıl boyunca uygulanacak”
Etkinliğin açılışında konuşan Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mevlüt Göksu, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz ve Tarım Bakanlığımız tarafından yürütülen bu proje 3 yıl boyunca uygulanacak. 9 ilçemizde 61 noktada uygulayacağız. Ülkemiz ve ilimiz turizmi açısından da çok önemli olan palmiyelerin yok olmasına neden olan kırmızı palmiye böceği ile mücadele için bu çalıştayı düzenledik” ifadelerini kullandı.
Büyüköztürk: “Mersin kırmızı palmiye böceği ile mücadelede en rahat çalıştığımız il”
Konuşmaların ardından Kırmızı Palmiye Böceği Mücadeleleri Türkiye Koordinatörü Biyolojik Mücadele Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk ‘Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele’ konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumunda palmiye böceği ile mücadele yolları, tuzaklar, yasal düzenlemeler, palmiye böceğinin yayılma şekilleri, görüldüğü bölgeler hakkında bilgi verdi. Sunum esnasında Başkan Kocamaz’a teşekkürlerini ileten Büyüköztürk, “Büyükşehir Belediyesi haşerelere karşı biyolojik mücadele veren Türkiye’de ki tek il. Bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kırmızı palmiye böceği ile mücadele konusunda en rahat çalıştığım il Mersin çünkü Büyükşehir Belediyesi’nden çok büyük destek görüyoruz. Bu desteklerinden dolayı Başkan Kocamaz’a çok teşekkür ederiz” diye belirtti.
İlginizi Çekebilir