Karacabey Meyve Fidanı Üssü Oluyor
SiyasetKaracabey’de 150 dönümlük bir alanda hayata geçirilecek olan standart fidan damızlık parseli kurulması projesinin temeli atıldı.
Karacabey’de 150 dönümlük bir alanda hayata geçirilecek olan standart fidan damızlık parseli kurulması projesinin temeli atıldı.
Yapılan kurulum projesine, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Narlı, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Cemre Erken, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Fidan ve Fide Test Merkezi Müdürü Muhsin Sümer ve çiftçiler katıldı.
EĞİTİMLER VERİLECEK
Damızlık parseli kurulması projesi hakkında bilgiler veren , Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, “Ülkemizin fidancılık ve meyvecilik sektörünün ihtiyacı olan damızlık aşı gözü, aşı kalemi ihtiyacını karşılayacak olan bu 150 dönümlük alanda 11 meyve türünde 53 çeşidi biz burada damızlık parsel olarak planladık ve test ediyoruz. Bugün cehster çeşidi ceviz ekimine başladık. 4 bin civarında cehster çeşidi olacak. Diğer ceviz çeşitleriyle birlikte toplam 5 bin adet fidanımız olacak. Sektörde diğer ihtiyaç olan çeşitlerle biz bunu ilerleyen zamanda 25 bine kadar çıkaracağız. Biz burada bu projeyle, Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde fidancılığımızın ihtiyacı olan türlerde aşı kalemini, aşı gözünü resmi kurum olan Fidan Fide Test Merkezi’nde üreticilerimize materyal olarak göndereceğiz. Sertifikalarını vererek, ihracat yapan fidancılarımızın önünü açacağız. Avrupa Birliği uyum yasasına göre hiçbir sıkıntı yaşamayacaklar. Karacabey’i meyvecilik üs merkezi haline getireceğiz. Meyvecilik sektörünün ihtiyacı olan eğitim çalışmalarını burada yapacağız. Bahçe kurmak isteyen, teknik elemanına eğitim vermek isteyen, meyvecilik sektörüyle uğraşmak isteyenler buraya gelerek budama eğitimi, aşılama eğitim, tam otomasyonlu sulama ve gübreleme eğitimi ve en önemlisi çevreyi de dikkate alarak biyolojik mücadele yöntemlerini uygulamalı olarak bu projeyle burada göstereceğiz. Bu proje bizim için çok önemli. Bu gördüğünüz 150 dönümlük yer ortaya çıktıkça Karacabey’de önemli bir proje olduğu ortaya çıkacak. Bu fidanların çiçeklenme döneminde insanlar çocuklarıyla birlikte buraya gelerek meyve dalında nasıl yetiştiğini görsün” ifadelerini kullandı.
“BİR RÜYAMIZ GERÇEKLEŞECEK”
Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, “ Fidancılıkta benim yıllardan beri özlediğim bir rüyamız gerçekleşecek. Burasının verimli olarak değerlendirilmesi ve tüm Türkiye’ye hizmet etmesiyle beraber, sertifikasyon hizmetini de vermesi sonucunda bizim de hayallerimiz gerçekleşecek. Fidan noktasında da Karacabey bir üs haline gelecek. Çocuklarımıza ve ailelerimize de burada meyvelerin nasıl yetiştirildiğini uygulamalı olarak gösterme imkanı bulacağız. Burası tarım turizmi açısından da burası önemli bir hizmet verecek” dedi.
Konuşmaların sonrasında slayt gösterimi gerçekleştirildi.
İlginizi Çekebilir