© Tarım Pusulası 2021

İthal fasulyenin neresi milli!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 'Bakliyatı ithal etmeyi nasıl açıklıyorsunuz?' diye sordu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Ülkemizde bakliyata elverişli topraklar, alanlar mevcutken bakliyat ithal eden bir ülke konumuna gelmemizi nasıl açıklıyorsunuz?” sorusuna yanıt geldi. Bakanlık “941 havzada 21 ürün en uygun olduğu havzalarda üretim alanı bazında desteklenecektir. Desteklenecek ürünler arasında kuru fasulye, mercimek, nohut ve soya da bulunmaktadır” dedi. 

Türkiye’nin 20 yıl öncesine kadar fasulye ihracatında dünya ikincisiyken bugün bakliyat ithal eden bir ülke haline geldiğini belirten Gürer, bakanlığın yanıtına tepki gösterdi: “Bakanlık 15 yıldır aynı noktada. Yanıtları tatmin edici değil. 15 yıldır uygulanan Milli Tarım Projesi değil miydi? Günü kurtarma politikaları yerine gerçekçi, ülkesini, çiftçisini ve köylüsünü destekleyen projeler uygulanmalı. Tarımı AKP hükümetleri bitirdi. Fasulye ekildiği dönemde ithale izin vermek çiftçiye ekme demek, bunun neresi milli? İthal gübre, ithal tohum, ithal ilaç, ithal araç, pahalı mazot, değer bulmayan ürünlerle mi milli tarım politikası oluşacak? Yazık ediyorlar ülkeye de tarıma da” dedi. 

PAMUK ÜRETİCİSİ KORUNMALI

Öte yandan TZOB Genel Başkanı Bayraktar dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği, daha fazlasının da üretilebileceği Türkiye’nin ithalatta dördüncü sıradan kurtulamadığını söyledi. 

“Bu ülkenin 1 milyar 240 milyon doları pamuk olmak üzere 2.3 milyar pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatı yapmasını normal karşılayamayız. Bu sorunu çözmeli, pamuk üretimini desteklemeli, ithalata son vermeliyiz” diyen Bayraktar, 75 kuruş olan prim desteğinin 1 liraya çıkarılmasını istediklerini kaydederek “Pamuk üreticimiz korunmalı, gümrük vergileri tekrar konulmalıdır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER