İklim krizine karşı gıda sistemlerinin dönüşümü şart
TarımFAO Türkiye’nin yıllık değerlendirme ve planlama toplantısı 2022’ye ışık tuttu. FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu, pandemi ve iklim krizinin ortaya çıkardığı sorunlara işaret ederek gıda sistemlerinde dönüşümün önemini vurguladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye’deki çalışmalarının bir yıllık değerlendirmesini Mersin’deki geniş katılımlı toplantıyla gerçekleştirdi. Toplantıda FAO Türkiye’nin bir yıllık çalışmaları masaya yatırıldı.
Toplantının açılışında konuşan FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu son iki yıldır Covid19 krizi nedeniyle büyük bir sorunla mücadele ederken aynı zamanda gıda sistemlerinin dönüşümü konusunda kritik bir yükümlülüğün yerine getirilmesi için çalıştıklarını anlattı. Pandemi nedeniyle Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030 hedeflerine ulaşmanın artık daha güç olduğuna dikkat çeken Gutu, bu yıl Dünya Gıda Günü için belirlenen “Eylemlerimiz Geleceğimizdir. Daha iyi üretim, Daha iyi beslenme, Daha iyi bir çevre ve Daha iyi bir yaşam” mottosunu hatırlatarak bu hedeflere ulaşmak için daha sıkı çalışmak gerektiğini kaydetti. FAO Türkiye ekibinin içinden geçtiğimiz zor koşullara karşın çalışmalarını aksatmadığını belirten Gutu “2021’in ilk 8 ayında bir önceki yılın tamamında üretilen işler kadar mesafe kat ettik. Pandemiye rağmen insanlara ulaşmaya, hayatlara dokunmaya hiç ara vermedik” diye konuştu.
‘İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELEDE SON JENERASYONUZ’
Gutu’nun ardından kürsüye gelen BM Türkiye Koordinatörü Alvaro Rodriguez ise konuşmasında BM’deki reform çalışmalarını anlattı. Reformun ilk adımında ortaya çıkan soruların ‘niçin ve nasıl’ olduğuna dikkat çeken Rodriguez “İklim kriziyle mücadele kritik bir noktadayız. Bu sorunla mücadele etmek zorunda olan son jenerasyon biziz. Bu süreçte karşılaştığımız en ciddi sıkıntı maddi olanaksızlıklardan daha çok uzmanlık ve teknik destek alanlarında oluyor. Bizler BM kurumları olarak tam da bu noktada devreye girerek ülkelere yardım etme yol haritaları hazırlamada görev alıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘DAYANIŞMA VE İŞ BİRLİĞİNİ GENİŞLETMELİYİZ’
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Çok Taraflı Kalkınma İş birliği Daire Başkanı Erhan Sırt da konuşmasında Türkiye’nin uluslararası iş birliği ve kalkınma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin küresel ajanda ve yükümlülüklerine bağlı olduğunu söyleyen Sırt “Uluslararası organizasyonlarda temel prensibimiz insani yardım ve destektir. 5 milyona yakın göçmeni ağırlayan Türkiye, geçici koruma altındaki Suriye’lilere destek konusunda en büyük desteği verenlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra uluslararası kurum ve kuruluşlarla da kapsamlı iş birlikleri yürütüyoruz. Bu iş birliklerini daha da genişletmeyi ve büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
DİJİTALLEŞME VE İNOVASYON ÖNEMLİ’
Sırt’ın ardından kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Özge İmamoğlu konuşmasında bakanlığının stratejik önceliklerini anlattı. Uluslararası iş birliklerinin daha yoğun ve etkin hale getirilmesinin önemine dikkat çeken İmamoğlu, kamu ve BM iş birliğine özel sektörün daha fazla dahil olması gerektiğini kaydetti, dijitalleşme ve inovasyonun önemine vurgu yapan İmamoğlu bu konularda her türlü iş birliğine de açık olduklarını ifade etti.
Yıllık değerlendirme toplantısına online katılarak FAO’nun stratejik planlaması ve önceliklerini anlatan FAO Avrupa ve Orta Asya Program Sorumlusu Jehle Raimund da FAO Türkiye ortaklı ve iş birliği programları hakkında bilgi verdi.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık’ın Türkiye programı hakkında bilgi verdiği toplantıda tüm birimler yıl içinde yapılan çalışmaların ve projelerin geldiği aşamaları anlattı.
Mersin’de üç gün sürecek olan yıllık planlama ve değerlendirme toplantısına BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Çok Taraflı Kalkınma İş birliği Daire Başkanı Erhan Sırt, Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Özge İmamoğlu, FAO Avrupa ve Orta Asya Program Sorumlusu Jehle Raimund ve çok sayıda davetli katıldı.
İlginizi Çekebilir