Gürer, Yeraltı Su Sorunu İçin Kanun Teklifi Verdi
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın son yıllarda hızla arttığı Niğde’de, kapalı havza olması nedeniyle su kuyusu açamayan ve bu nedenle kaba yem üretemeyen üreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Gürer, Kanun Teklifinde su kuyusu açılmasıyla ilgili düzenlemelerde çiftçiler için sınırlamanın kaldırılması ve bakanlık tarafından yapılan desteklemelerden faydalanması gerektiğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin” Kanun Teklifi hazırladı. Gürer, Kanun Teklifi’nde Konya Kapalı Havzası içerinde yer alan Niğde’de, son yıllarda hayvancılığın hızla arttığına dikkat çekti.
Üreticilerin kaba yemini kendi üretmek istediğinde kapalı havza olması nedeniyle su kuyusu açamadığına vurgu yapan Gürer, “ Bu sebeple kaba yem ihtiyacı dışarıdan temin edilmektedir. Ayrıca çiftçilerimizin yıllardır kullandıkları ancak ruhsatsız olan su kuyuları nedeniyle bakanlık tarafından verilen desteklerden faydalanamamaktadır. Su kuyusu açılmasıyla ilgili düzenlemelerde çiftçiler için sınırlamalar kaldırılıp, besiciler için artan kaba yem ihtiyacının karşılanması ve çiftçilerin bakanlık tarafından sağlanan desteklerden faydalanmaları amaçlanmıştır” ifadelerine yer verdi.
SULAMA SUYU SORUN
Orta Anadolu’da tarım için sulama suyunun sorun olmaya devam ettiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Fırat suyunun Orta Anadolu’ya akıtılmasının sağlanabileceğini ve bu yolla sulama suyu sorununun çözülebileceğini belirtti. Gürer, halen yeraltından elektrik enerjisi ile sulama suyunun çıkarılıp tarımda kullanılmasının üretici için önemli bir maliyet girdisi olduğunu ancak sulama kuyusu olmayan yerde kuru tarım ile verimin düştüğüne de dikkat çekerek sulama suyu için kısa vadede çözümün yeraltı suyundan geçtiğini belirtti. Gürer, “Yer altı suyunun çıkarılmasında farklı sorunlar yaşanmakta olup en azından su kuyusu ile ilgili sorunlar olsun giderilmelidir” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2 maddelik Kanun Teklifi şu maddeleri içeriyor:
MADDE 1- 16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanuna da geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce zirai amaçlı yeraltı suyu kuyusu açmış olup kullanma belgesi almamış olan çiftçilere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde kullanma belgesi verilir.”
MADDE 2- 167 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 5- Bu maddenin yayımı tarihini izleyen 20 yıl boyunca zirai amaçlı olmak kaydıyla Konya Kapalı Havzasında açılacak su kuyuları için bu Kanunda düzenlenen şartlar aranmaz.”
İlginizi Çekebilir