Gürer: Yem Ucuzlamadan Et Ucuzlamaz
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gümrük vergisinde indirime gidilmesine rağmen, ithal edilen yem hammaddelerinin iç piyasada halen yüksek fiyattan satılmasını, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.
Ömer Fethi Gürer’in Önergesine yanıt veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yem hammaddelerindeki fiyat artışının uluslar arası fiyatlardaki bağlı olduğunu iddia etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde Bakanlar Kurulu'nun 22 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararları ile ithalatta yeni kolaylık sağlandığını, Yağlı tohumlar, tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yemi de kapsayan ürünlerle hayvan yemlerinde gümrük vergisi oranları değiştirildiğini hatırlattı.
Kaba yem ve kepek türlerinde gümrük vergisi sıfırlanırken, bazı ürünlerde yüzde 10, bazılarında ise yüzde 20'ye indirildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, buna rağmen yem fiyatlarının tüketiciye bu indirimlerle sağlanan kadar yansımadığını, bu süreçte ithal ürün satanların fiyat düşürmediğini ve besicinin daha yüksekten yem aldığını ifade etti.
Gürer, “ İthal ürünlerin yurt içi satışı için izleme sağlanmakta mıdır? İthalde sağlanan kolaylığın üreticiye ulaşması için düzenleme düşünülmekte midir?” şeklindeki sorulara da yanıt verilmesini istedi.
Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “22/11/2017 ve 31/12/2017 tarihlerinde yapılan düzenlemeler neticesinde yem hammaddelerinden olan hububat ve bakliyat kepeklerinin gümrük vergileri sıfırlanmış, yağlı tohum küspelerindeki gümrük vergisi ise %6,5 olarak belirlenmiştir. Gümrük vergileri belirlenirken yerli üretim, arz güvenliği, ürünlerin üretici ve kullanıcı piyasalarındaki gelişmeler dikkate alınmaktadır” dedi.
Son dönemde yem hammaddelerinde iç piyasada görülen fiyat artışlarının en önemli nedeninin uluslararası fiyatlar olduğuna işaret eden Bakan Zeybekçi, “ Buna göre, Kasım 2017'den bu yana buğday kepeğinin CİF ithalat fiyatı %12, mısır kepeğinin CİF ithalat fiyatı %7, ayçiçeği küspesinin CİF ithalat fiyatı %4 ve soya küspesinin CİF ithalat fiyatı %10 düzeyinde artış göstermiştir” açıklamasında bulundu.
Bakan Zeybekçi şu ifadelere yer verdi ; “Yurt içinde yemlerin dolaşımı, işlenmesi ve depolanması sırasında izlenebilirliğin sağlanması amacıyla gerekli denetimler yapılmaktadır. Yem işletmecisinin izlenebilirlik ile ilgili evraklarda eksiklik tespiti durumunda 5996 sayılı Kanun'a göre yasal işlem gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yem işletmesi olarak kayıt/onay belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler hayvan yemi ithal edebilmektedir”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetlerinin 15 yıl boyunca her alanda ithalatı çözüm gördüğünü belirterek şöyle dedi, “Yem hayvancılıkta en önemli girdilerin başında gelir. Mera ve yayılım alanları farklı nedenlerle yok edildi. Besici hayvanı nerede ise 12 ay yem ile beslemek zorunda. İthal yem ile beslenen hayvanlarda yem fiyatı sürekli artış gösterdi. Bu alanda hükümetin aldığı pansuman tedbirler yeterli olmadı. Yem sorunu çözülmeden et sorunu çözülemez. Mutlaka mera ıslahları artırılıp yem bitkileri yaygın ekilebilir kılınmalı ve yem fiyatları aşağı çekilmelidir. Üreticiye destek bu yolla sağlanmadan sorun çözülemez” dedi.
İlginizi Çekebilir