© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Üç gün hastalığı besicinin kâbusu oluyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Genellikle büyükbaş hayvanlarda salgın halinde görülebilen ve ciddi  ekonomik kayıplara neden olabilen “üç gün hastalığıyla” ilgili iddiaları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Güneyde ineklerde görüldüğü ileri sürülen üç gün hastalığıyla iddiaların doğru olup olmadığının, doğru ise alınan önlemlerin açıklanmasını istedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, virüs kaynaklı salgın bir hastalık olan üç gün hastalığının geçtiğimiz haftalarda Kuzey Irak’ta görüldüğü, ardından da Güneydoğu Anadolu illerinde ilerlediği yönünde duyumlar aldıklarını belirtti.

2012 yılında da güney bölgelerinde görülen ve virüs kaynaklı salgın hastalığında hayvancılık sektöründe milyonlarda liralık zarara neden olduğunu anımsatan CHP Milletvekili Gürer, iddiaları soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Sinek ile büyükbaş hayvanlara taşınan ve 2012 yılında yaşanan salgın ile süt ineklerinin verimini önemli ölçüde engelleyen hastalığın süt inekçiliği yapanların kâbusu olduğunu belirten Gürer hastalığın büyük ekonomik yıkıma neden olduğunu belirtti ve “Uzmanların ölüme neden olmaz açıklamalarına karşın hastalık etkisi ile buzağı düşüren, sütü kesilen ve ağırlaşarak  ölen örneklere besiciler tanık olduklarını da ifade etmektedirler. İnek sahipleri bu bağlamda yaşayacağı mağduriyet dikkate alınıp TARSİM sigorta kapsamında konu ele alınmalıdır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

“1. Bakanlık sahadan örnekleme yapıp, vakaları takip edip PCR ile identifikasyon yapmış mıdır?

2. 2012 yılında olduğu gibi oluşabilecek zararı yine vatandaş mı karşılayacaktır?

3. Senelerdir koruyucu amaçla kullanılmak üzere özel izinle getirilen aşı ithalatı ile ilgili bir girişim ve buna bağlı bir gelişme var mıdır?

4. Çok acil hareket etmezsek Güney bölgelerimizdeki damızlık stokumuzun tehlikede olduğunun bakanlık farkında mıdır?

5. Üç gün hastalığı acil eylem planı var mıdır, var ise uygulamaya konmuş mudur, uygulamaya konulmuş ise plan hangi aşamadadır?

6. Risk altındaki işletmeler için risk suresince geçerli sadece Üç gün hastalığı için geçerli bir sigorta poliçesi TARSİM tarafından acil ve ivedi olarak uygulanması düşünülmekte midir? 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER