© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Tarımsal girdi maliyetlerinin sürekli artması üretimi zorlaştırıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal girdi maliyetlerindeki yükselişin gıda fiyatlarını da büyük oranda artırdığını belirterek, “Çarşı-pazar yangın yerine döndü. Tarımsal girdi maliyetlerindeki artış önlemezse, gıda enflasyonunun önüne geçilemez” dedi. 

GİRDİ MALİYETİ YÜZDE 27,65 ARTTI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, resmi verilere göre tarımsal girdi maliyetlerinin bir yıl içine yüzde 27,65 oranında arttığına dikkat çekti. Oysa çiftçi, resmî verilerin en az iki katı girdi artışları ile ne yapacağını şaşırmış durumda” dedi.

Gürer, bu şartlar altında tarımsal üretimde kalan çiftçi sayısının da her geçen yıl biraz daha azaldığını belirtti. 

GÜBRE FİYATLARINA YETİŞİLEMİYOR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gübre fiyatları almış başını gidiyor. Üretici gübre kullanımını  bu sebeple kısıyor ve verimin de buna bağlı olarak önemli ölçüde azalması bekleniyor. Verimin azalması, o ürünle ilgili fiyat artışına neden oluyor, bunun sonucu olarak da gıda enflasyonu arttığı için bu olumsuzluktan tüketici de en az üretici kadar negatif yönde etkileniyor” diye konuştu. 

ARACI KAZANIYOR, ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ÜZGÜN…

Hayvan yemi maliyetlerinde de önemli artışlar kaydedildiğini ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Tüm bunlar üst üste toplandığında ve genel bir maliyet artışı hesaplandığında, tarımsal üretimdeki bir yıllık maliyet artışı ne yazık ki yüzde 27’leri çok çok  geçiyor. Buna karşılık, gıda enflasyonu da yüzde 40’ları buluyor. Bu durumda ne üretici kazanıyor ne de tüketici ucuza ürün alabiliyor. Ortada aracılık denilen sisteme dahil olan bir grup ithalatçı lobi, krizi fırsatı çevirip kazanan kesim oluyor” ifadelerini kullandı. 

PAZARDA BİR HAFTANIN FİYATLARI DİĞER HAFTAYI TUTMUYOR 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, tarımsal girdi maliyetlerindeki yüksek artışın çarşı- pazarı da olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek, “İnsanlar pazara gidip filesini  geçmişe göre yarısını  bile dolduramıyor. Alması gereken ürünü kısmak zorunda kalıyor. Bir hafta önceki pazar fiyatları ile bir hafta sonraki pazar fiyatları arasında bile ciddi fark oluyor. Bu durum, gıda enflasyonu açısından, hem üretici, hem pazarcıyı hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu. 

UYARI …

Gürer, başta elektrik giderleri, gübre, ilaç tohum ve akaryakıt olmak üzere tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Aksi takdirde ülkemizde tarımsal üretim ciddi yara alacak ve vatandaş gıdaya ulaşımda da sorun yaşayacak” uyarısında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER