© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Tarım arazisi dağıtıma rağmen neden azaldı?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “1984 yılında başlayan “Arazi Dağıtım Projesi” kapsamında bugüne kadar 15 ilde 16 bin 151 çiftçiye 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisi dağıtıldığını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 1984 yılında çıkarılan Tarım Reformu ile dağıtılan arazilerin rakamsal  verileri gösterdiğini belirtti ve son 20 yılda 3.5 milyon hektar tarım alanının tarım dışı kaldığını hatırlattı. 

1984 yılından bu yana dağıtıldığı belirtilen arazi miktarı ile tarım dışı kalan alan miktarı arasındaki çelişkiye dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Bakanlığın açıkladığı sayısal veriler dağıtılan arazilerdeki durumu ifade etmiyor. Hâlihazırda bu arazilerin ne kadarı tarım amaçlı kullanılıyor? Bu dağıtıma karşın neden tarım arazileri azalıyor? ” dedi. 

GÜRER DAĞITILAN HAZİNE ARAZİLERİNE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazine arazilerinin üretime hazırlanması ve arazi dağıtım projelerinden yararlanan vatandaşların istatistiki bilgilerinin kamuoyuna açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. 

HAZİNE ARAZİLERİNİN DAĞIMITIMINDA HANGİ KRİTERLER ARANIYOR?

Gürer, Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Yeni hazine arazilerinin üretime hazırlanması için tarıma açılması aşamasında hedef kitle nasıl belirlenmektedir, kaç kişi yararlanmıştır? Hazineye ait tarım arazileri, topraksız ve/veya az topraklı çiftçilere işletme kredisi desteği ile mi verilmektedir, bu kapsamda kaç çiftçi bu uygulamadan yararlanmıştır? Son yıllarda çiftçilerimiz kendine ait 3.5 milyon hektar araziyi ekmekten vazgeçmişken, tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için örneğin nadas alanlarının daraltılması konusunda ne gibi projeler geliştirilmektedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

DAĞITIMDA PUANLAMA SİSTEMİ 

Önergeyi yanıtlayan Bakan Pakdemirli, yeni hazine arazilerinin üretime açılmasıyla ilgili hedef kitlenin Bakanlıklarında belirlenen değerlendirme kriterleri doğrultusunda, çiftçilik yapacağını beyan eden ve çiftçi kayıt sistemi kaydı şartı aranmaksızın başvuru yapan tüm adayların, değerlendirilmesi ve sonucunda puanlaması fazla olan adayların başvuru yapılan arazi için kullanım hakkı elde etmesi ile belirlendiğini açıkladı. Pakdemirli, başvuruların 1 Haziran 2020 tarihinde son bulacağından henüz yararlanıcı sayısının belli olmadığını belirtti. 

TARIM REFORMUYLA DAĞITILAN ARAZİLER

Bakan Pakdemirli, 1984 yılında çıkarılan 3083 sayılı "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu" ve Uygulama Yönetmeliği uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararınca "Tarım Reformu Uygulama Bölgesi" olarak ilan edilen alanlarda, 3083 sayılı Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek için Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan Hazine Arazileri ile az topraklı ve topraksız çiftçi ailelerinin topraklandırmasına yönelik Arazi Dağıtım Projeleri yapıldığını da açıkladı. 

16 BİN 151 ÇİFTÇİ YARARLANDI

Arazi Dağıtımında, 1984 yılı çıkarılan 3083 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin "Hak Sahipliğinin Tespitinde Aranacak Şartlar" başlığı altındaki 36. Maddesinde de belirtilen şartları taşıyanların hak sahibi olabildiğini ifade eden Pakdemirli, “Hak sahibi çiftçilere dağıtılan topraklar, tespit edilen bedel karşılığı 4 yıl ödemesiz 10 yılda ve 10 eşit taksitte faizsiz olarak tahsil edilmektedir. 3083 sayılı Kanun kapsamında bu güne kadar 15 ilde, 199 köy/belde de, 1.043.620 dekar Hazine arazisi 16.151 çiftçi ailesine dağıtılarak çalışmalar tamamlanmıştır” dedi.

NADAS ALANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROJESİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “2018 yılından bu yana 168.000 dekar alanda uygulanmakta olan ve toplamda 190 Milyon TL ekonomiye katkı sağlayacağı öngörülen “Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi” devam ettirilmektedir. Bütçe doğrultusunda alan genişletilmesi planlanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “EKİMDEN VAZGEÇENLERİN SORUNUNU ÇÖZÜN”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ise tarım politikalarındaki yanlış uygulamalar nedeniyle tarım sektörünün kan kaybetmeye devam ettiğini söyledi. Köy ve kasabalarda insanların tarlasını, bağını bahçesini terk ederek büyükşehirlere göç ettiğine dikkat çeken Gürer, “Son 20 yılda  3.5 milyon hektar arazi  tarım alanı olmaktan çıktı. Bakanlığın öncelikle kendi topraklarını ekmekten vazgeçen vatandaşların sorunlarına eğilip bu sorunların çözümüne yönelik çalışma başlatması gerekir” dedi. 

RAKAMSAL VERİLER ÜLKE GERÇEĞİNİ YANSITMIYOR

3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun 1 Aralık 1984 tarihinde yürürlüğe girdiğini de anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “36 yıl önce çıkarılan kanunla dağıtılan arazi alanları rakamsal verilerden ibarettir; bir sonuç olarak değerlendirilemez. Zira son 20 yıl içinde 3.5 milyon hektar tarım arazisi tarım alanı olmaktan çıktı. O nedenle Bakanlık tarafından açıklanan rakamsal veriler mevcut durumu değil, genel toplamı ifade etmektedir; ülkenin tarım alanlarıyla ilgili gerçeğini yansıtmamaktadır” diye konuştu. 

TARIM ARAZİLERİ TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILMAMALI

1984 yılında çıkarılan kanunla dağıtıldığı iddia edilen tarım arazilerinin halen ne kadarının gerçekte tarım arazisi olarak kullanıldığının da açıklanması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım arazileri, tarım dışında başka bir amaç için kullanılmamalıdır. Bu konuda kesinlikle taviz verilmemelidir. Çiftçinin kendi toprağını ekmesi ve onun desteklenmesi tarımın geleceği için de önemlidir. Ülkemizde binlerce çiftçi arazi kiralayarak üretim yapmaktadır. Ekilebilir tüm tarım alanlarının değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Yalnız ülkemiz için değil dünyanın geleceği içinde tarım büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER