© Tarım Pusulası 2021

Gürer: Sağlıklı Gıda İçin Gereken Düzenlemeler Sağlanmalıdır

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geçen yıl gıda üretimi ve satışı yapan yerlere 1 milyon 13 bin 855 adet denetim gerçekleştirildiğini açıkladı. Ömer Fethi Gürer, “Rakam milyon olarak görülse de bu denetimler yetersizdir. 80 milyon için üretilen ve tüketilen ürün dikkate alındığında rakam çok sınırlı kalmaktadır ”dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, kimyasal yoğurtlarda domuz derisinden üretilen jelatin kullanıldığı iddiaları ve gıda ürünlerinin denetim sıklığını gündeme taşıdı.  Ömer Fethi Gürer, “Kimyasal yoğurtlarda kıvam artırması ve su tutması için kullanıldığı belirtilen jelatin içeriği nedir? Domuz derisinden bu yönde yararlanılmakta mıdır? Ülkemizde üretim sağlanan ürünlerde bakanlıkça kaç günde ya da kaç üründe bir denetim gerçekleştirilmektedir? Bu anlamda yapılan denetim raporlarında karşılaşılan sorunlar var mıdır? Son iki yılda ceza verilen firma var mıdır? Sayısı kaçtır?” şeklindeki sorunların yanıtlanmasını istedi.

ÜÇ FİRMA JELATİN ÜRETİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ısıl işlem görmüş fermente süt ürününün üretilmesinde ve çeşnili fermente süt ürünlerinin üretilmesinde ürünün yapısı bozulduğundan stabilizer amaçlı olarak nişasta ve jelatin kullanımına izin verildiğini belirterek, “Ülkemizdeki jelatin üretiminde, hammadde olarak sığır derisi kullanılmakta olup Bakanlığımızca Jelatin Üreten İşletmeler Kategorisinde 3 adet işleme tesisine onay verilmiştir” dedi.

Ülkemizde sade yoğurtlarda jelatin kullanımının yasak olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, “ Yoğurtlarda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinden numune alınarak jelatin aranması analizi yaptırılmakta ve menşei tespit edilmektedir. Söz konusu analizler sonucu uygun olmayan ürünler hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında yasal işlem uygulanmaktadır. Bu kapsamda bu güne kadar domuz jelatini kullanan firma tespit edilmemiştir” açıklamasında bulundu.

Bakan Fakıbaba, “İşletmelerin denetim sıklığı "İşletmelerin Riske Dayalı Denetim Sıklığının Belirlenmesi Prosedürü" ne göre belirlenmektedir. Denetim sıklığı; işletmenin ürettiği veya tüketime sunduğu ürün riski ve işletmenin teknik ve hijyenik koşullarından kaynaklanan risk ile orantılı olmalıdır. Bu çerçevede 2017 yılında gıda üretimi ve satışı yapan yerlere toplam 1.013.855 adet denetim yapılmıştır” şeklinde konuştu.

GÜRER: “GIDA GÜVENLİĞİNDE SORUNLAR VAR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’de gıda güvenliği konusunda ciddi sorunların bulunduğuna dikkat çekti. Bakanlık tarafından yapıldığı iddia edilen denetimlerin yeterli olmadığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Şayet denetimler amacına uygun olarak yapılmış olsaydı, bugün ülkemizde sütsüz peynir üretimi yapılmıyor olurdu. Gıda ürünlerinin içinde domuz, eşek, at eti bulunmuyor olurdu” dedi.

Ömer Fethi Gürer, “Türkiye’yi öyle bir noktaya getirdiler ki, insanlar ne yediğini bilmiyor. Denetim ekipleri sayı ve uzmanlık olarak yeterli değil. Bakanlığın denetimle ilgili görevli sayısı, denetim yapılması gereken gıda üretim ve satış yerleri için yeterli değil. Belediyelere bu konuda yeniden yetki verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER