© Tarım Pusulası 2021

Gürer “Patates’te Biri Yazıyor Biri Bozuyor.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ticaret Bakanın ihraç için ön izin şartına çiftçiden ve çiftçi kuruluşlarından gelen tepki üzerine farklı açıklamalarla durumun daha da karmaşık hal aldığını söyledi. Gürer” Niğde ve Nevşehir’de depolarda iki milyon tona yakın patates alıcı bekliyor. Artan girdi fiyatlarına rağmen rekoltenin 2019 hasadında yüksek çıkması tüccarın fiyatı düşük tutmasına neden oldu. Maliyet 90 krş ama 60 krşa satamadı. Çiftçiyi ürününü maliyetine dahi satamayınca depoladı. En azından ihraç için verilecek teşvik ile fiyat oynar diye umuyordu. Ticaret Bakanlığı önce analiz şartı ardından ön izin şartı getirdi. Tepkiler artınca 

Bu kere farklı farklı açıklamalar yapılıyor. İşin aslı nedir? Bakan açıklama yapmalıdır” dedi.

BİRİ YAZIYOR BİRİ BOZUYOR

Niğde AKP il Başkanlığından yapılan açıklamada 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından İhracat Ön İzin konusunda Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yetki verildiğini belirterek Patates ihracatında istenen ağır metal ve pestisit analizinin kaldırıldığı duyuruldu. AKP il Başkanı açıkladığı gibi Kasım 2019 zorunlu kılınan bu analizler kaldırıldı mı? Bakan açıklaması bekleniyor?

Patates ve soğan ihracatında yaşanan sorunların 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Patates ve Soğan ihracatında ‘Ön İzin Belgesi’ verilmesi yetkisinin verilmesine ile sorun aşıldığı duyuruldu. Patates ve Kuru Soğan İhracat Ön İzni için İl Müdürlüğümüze yetki verilmiştir. Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği 07.01.2020 tarih ve 31001 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce Patates ve Kuru Soğan İhracat Ön İzni için İl Müdürlüğümüze yetki verilmiş- tir.

Üreticilerimiz, İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce alınacak ihracat belgesi ile patates ihracatını izne tabii olarak gerçekleştirebilecekler” dedi.

BAKAN DEPODA PATATES İÇİN ÇÖZÜM GETİRMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kasımda hasat edilip depolara konan patatesin değer bulmaması halinde çürümemesi için Tarım ve Orman Bakanına yönelttiği soru önergesine de Bakan yanıt verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ilinde eylül ortası ile ekim, kasım aylarında patates ürünü hasat edilmektedir. Patates üreticisi alım yapacak olan tüccarların piyasanın altında alım yapacağı konusunda kaygılan bulunmaktadır. Geçen yıl hasat edilen patates üreticiden tüccara geçiş aşamasından sonra fiyat farkı katlayarak artması sonucu ithal üründe çare aranmıştı. Maliyet hesabı yapılarak patatesin değerinde bir fiyat politikası izlenerek alımının yapılması hususunda TMO'nun devreye girmesi planlanmakta mıdır? Stok olanağı dikkate alınması neticesinde patates ürünündeki fiyat artışını dengelemek ve ürün ithalatının önünü kesmekte mümkün olacaktır. Ayrıca patates ihracı için teşvik verilmesi düşünülmekte midir?” dedi.

BİZ YOKUZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli geçen yıl Ticaret Bakanlığınca basılan depoları unutarak serbest piyasa ekonomisinden söz etti. Pakdemirli “Tarım ve gıda ürünlerinin fiyatları serbest piyasa şartlarında arz/talep dengesine göre oluşmakta olup, fiyat değişimlerinde; üretim miktarı, tüketim ve talep durumu, kalite vb. faktörlerin etkisi olabilmektedir. Bakanlığımızca piyasalarda istikrarın sağlanması, oluşabilecek tekelleşmenin engellenmesi, pazarlama sorunlarının ortadan kaldırılması, depolama ve finansman ihtiyacının giderilmesi için gerekli tedbirler alınmaktadır. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları izlemek ve tedbirler almak amacıyla "Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi" kurulmuştur. Bakanlığımızın da üyesi olduğu Gıda Komitesi tarafından gerekli çalışmalar yapılmakta ve alınacak tedbirler belirlenmektedir. Ayrıca, Tarım Ürünleri Piyasalarının İzlenmesi ve Değerlendirmesi çalışmaları kapsamında, Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS), 81 İl ve İlçelerinde uygulamaya konulmuş olup, tarım ürünlerinde üretici, aracı, hal, pazar ve market fiyatlarının takibi günlük olarak yapılmaktadır. Söz konusu dönemde bahsi geçen ürünlerde hasadın başlaması ile arz açığı kapanarak piyasa fiyatları normal seyrine dönmüştür. TMO tarafından halihazırda patates alımı ile ilgili bir çalışma yürütülmemektedir.” dedi.

PATATES DEPODA KALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer patates üretiminde Niğde ilk sıradadır. Ürün, maliyet fiyatına dahi tüccar tarafından alınmamış üretici mağdur edilmiştir. Fiyat dengesi sağlanmadığı için 2020 yılı yine ekim alanları daralabilir. Bu gelecek yıl için sorun üretir. Bakanlık üreticiyi cezalandırmak, ithal ile baskılamak yerine sorunlarında yanlarında olmak zorundadır. Sorunu yok olarak görmek AKP’nin tarım politikası olduğu için sorunlar da bu yüzden katlanarak artmaktadır. Patates depodadır.90 krş mal olan patates üreticiden TMO emeğini de vererek almalıdır. Üretici daha çok mağdur olmadan sorun çözümlenmelidir Geçen yıl depo basan çiftçiyi terörist ilan eden Ticaret Bakanlığı bu yılda yasaklarla üreticinin önüne çıkmıştır. Ticaret Bakanlığı farklı telden, Tarım ve Orman Bakanlığı ayrı telden çalmayı bırakmalıdır. Engeli koyan AKP iktidarı karar kalktı müjde diyen AKP teşkilatı neyin müjdesi onu bilende yok. Ürün depoda duruyor Acil çözüm gerekiyor.” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER