Gürer: Patatesin Rengine Değil, Üreticisinin Derdine Bak!
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fenerbahçeli, Galatasaraylı, Beşiktaşlı patates bekliyorduk, ithal oyuncu gibi patateste ithal geldi”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin Niğde’de yaptığı “Renkli taraftar patatesleri geliyor” şeklindeki açıklaması üzerinden eleştirdi. Ömer Fethi Gürer, “Biz Fenerbahçeli, Beşiktaşlı, Galatasaraylı taraftar patatesi bekliyorduk, meğer Real Madrid taraftarlarını mutlu edecek taraftar patatesi geliyormuş” diyerek tepkisini dile getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepkilerini sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklamasında AKP iktidarını yerli ve milli olmamakla eleştiren Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Niğde’de yaptığı “Taraftar patatesi” açıklaması üzerinden eleştirilerine devam etti.
Gürer Niğde’de 70 bin ton, Nevşehir’de 250 bin ton patatesin depolarda olduğunu, kilosu 2.70 TL ve 3 TL’den İstanbul’a sevk edildiğini, Türkiye’de patates tohumu ithalatının gerekli olmadığını söyledi. Nisan ayında Çukurova’da tufanda patatesin çıkmasıyla sorunun çözüleceğini ifade eden Gürer, “Girdi fiyatlarıyla maliyet iyice yükseldi. Gelecek yıl patates bugünkü fiyatının iki katına üretilecek duruma geldi. Acilen girdi fiyatlarının düşürülmesi, sulama suyundaki elektrik zamlarının geri alınması ve çiftçiye ucuz mazot sağlanması gerekmektedir” dedi.
TARIM BAKANINI YANLIŞ ANLAMIŞIZ…
CHP Milletvekili Gürer, geçtiğimiz hafta Niğde’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin Patates Araştırma Enstitüsünde “Renkli patates tohumları üreteceğiz. Yakında taraftar patatesleri geliyor, sarı-kırmızı, sarı-lacivert, siyah-beyaz patates tohumları üretip, taraftar patatesleri yetiştireceğiz” şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Gürer, “Biz Sayın Bakan’ın Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi yerli takımların taraftarlarından söz ettiğini sanıyorduk. Meğer Sayın Bakan Real Madrid taraftarını mutlu edecek renklerde patates anlatıyormuş. Bakan Niğde’ye geldiğinde Nevşehir ve Niğde depolarında ne kadar patates olduğunu sorsaydı ithalatın gerekmediğini de öğrenmiş olurdu. İthal patatesin gelmesiyle ucuz patates olmayacağını da bu girdi fiyatları devam ettiği sürece Bakan’ın bilmesi gerekirdi” dedi.
İKTİDAR BANKAYA KULÜP BORCU ÖDETİRSE, BAKAN DA TARAFTAR PATATESİYLE OYALAR
Futbol kulüplerinin borçlarının Ziraat Bankası tarafından ödenmesine de değinen Ömer Fethi Gürer, “İktidar, futbol kulüplerinin borcunu, çiftçinin yanında olması gereken Ziraat Bankası’na ödetirse, iktidarın Tarım Bakanı da ‘taraftar patatesi’ diye çiftçiyi oyalar. İthal patatese ülkeyi muhtaç kılar” şeklinde konuştu.
TARIMI DA FUTBOL KULÜPLERİNE ÇEVİRDİLER
Ömer Fethi Gürer, Süper Lig’deki büyük futbol kulüplerinde yerli oyuncu sayısının çok az olduğunu da belirterek, “Takımın adı Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ama oyuncuları yabancı. Bu açıdan bakıldığında, Sayın Tarım Bakanı da Niğde’de yaptığı açıklamada ‘taraftar patatesi’ derken ‘tarımı da futbol kulüplerine çevirdik’ demek istemiş ama biz anlamamışız. Bakanın Niğde’den gittiği gün, patates ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Bakan Niğde’de mesajı vermiş ama biz iyi anlayamamışız” ifadelerini kullandı.
PATATESİN RENGİNİ BIRAK, ÇİFTÇİNİN DERDİNE BAK
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye çağrıda bulunan Gürer, “Patatesin rengiyle uğraşacağına, patates tarımına bak; son 5 yılda patates alıcı bulmadığı için depolarda çürüdü. Geçen yıl rekolte düştüğü için fiyat biraz artınca, depolara baskın yaptınız. Çiftçiyi stokçulukla suçlayıp, Mart ve Nisan aylarında piyasaya sürülmesi gereken patatesi zamanında önce çıkarttırdınız. Sınırlı miktarda patates kalınca yurtdışından 200 bin ton patates ithal etmek için düğmeye bastınız. Bu nasıl bir tarım politikasıdır. Yerli çiftçiye, yerli üreticiye, bu kadar ihanet edilir mi? Niğde ve Nevşehir’de 400 bin ton patates zaten depolarda, buna rağmen ithalat ediyorsunuz. Küçük üretici zaten elindeki ürünü korkudan erken sattı. Ama büyük depolarda patates hala var” dedi.
ÜRETİM ALANLARI DARALIYOR
Türkiye’de en çok patates üretimi yapılan Niğde’de geçtiğimiz yıl resmi verilere göre 800 bin ton, gayri resmi olarak 1 milyon 200 bin ton patates üretimi yapıldığını anımsatan Gürer, “Patates depolarca çürürken, üretici 50 kuruşa mal ettiği ürününü 15-20 kuruşa satmak zorunda kalırken, kılını kıpırdatmayan iktidar, patates para etmeye başlayınca depo bastırdı. Şimdi de dışarıdan gümrüksüz patates getirtiyor. Bu ülkede 1.5 milyon dekar alanda 4.4 milyon ton patates üretiliyor. Üretim alanları her yıl geriliyor. Verdiğimiz soru önergesini yanıtlayan Tarım Bakanı, 25 ilde 141 bin dekar alanda çeşitli hastalıklar nedeniyle karantina uygulandığı için patates ekiminin yasaklandığını açıkladı. Bunlarla mücadele etmesi gereken bakanlık, işi magazine döküp, taraftar patatesi yetiştirmeyi büyük bir övünç kaynağıymış gibi anlatıyor. Böyle giderse, ülkede patates ekim alanları sürekli düşecek ve en çok patates üretimi yapılan Niğde başta olmak üzere pek çok ilimizdeki çiftçilerimiz ne yazık ki tarlasını, bahçesini terk edip büyük kentlere göç edecek. Bu yapılan çiftçiye reva mıdır, böyle bir tarım politikası, böyle bir anlayış asla kabul edilemez. Ne istiyorsunuz, yerli çiftçiden; bu işi yapamadığınızı açıksa söyleyin. Sizin yaptığınız her yanlış, Türkiye’de yüzlerce, yüzlerce çiftçinin sonu oluyor.” şeklinde konuştu.
300 BİN TON PATATES TOHUMU İTHAL EDİYORUZ
İthal anaç tohum ile Yaklaşık 180 bin ton patates sertifikalı tohum üretilen ülkemizde yıllık patates tohumu ihtiyacının 500 bin ton olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu durumda 300 bin tondan fazla patates tohumu ithal ediyoruz. 25-30 milyon dolar patates tohumuna para ödüyoruz. AB ülkelerinden getirilen anaç tohum 1500 avro. Bu rakamları dikkate almayan Sayın Bakan, çiftçileri taraftar patatesiyle oyalamaya çalışıyor” dedi.
TOHUMUN ADI BİLE YABANCI…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates tohumlarının isimlerinin bile yabancı olduğuna işaret ederek, “Belmando, madalyn, agata, jeli, agriya, marebel, melodi, esteralla isimli patates tohumları ülkemize geliyor. Yerli tohum daha yeni denenmeye başlandı. Tarımı tohumda, ilaçta, gübrede dışa bağımlı hale getirdiler yetmedi ürünü de ithal ettiler. Mazot fiyatı almış başını gidiyor, su yer altından enerji ile çıkıyor, elektrik borcu da destekten kesiliyor. Plansız, bilgisiz tarım ile patates hastalıklarının çözümünü dahi sağlayamadılar. Böyle bir anlayışla ülkede ne patates üreticisi mutlu olur ne de tarım sektörü ileri gider. İthal ürün yerli üretimi ilerletmez, geriletir. Ekim alanlarını daraltır. İthalatın artışı da yabancı çiftçi ile yabancı işçileri kalkındırır ülkemizdekini ise bitirir. Samandan sonra soğan ve patates ithalatını da AKP ile gördük. Çok yazık ” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir