Gürer: “Hububat için destekler artırılmalıdır”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun buğday ithalatının devam ettiğini,25 ağustosta yapılan 500 bin ton buğday ithalatından sonra 15 Eylül’de de 500 bin ton buğday ithalatı için ihale açtığını söyledi. Gürer, Hasat dönemi çiftçimizden tonu 1800 TL aldığı buğdayı 25 Ağustos’ta 2.450 TL’ye ithal edilmesi yerli çiftçiye verilmeyen desteğin yabancı çiftçiye verilmesinin göstergesi olduğunu belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “TMO, 15 Eylül 2020 tarihinde yeni ithal buğday ihalesi yapacağını duyurdu. İhale ile 500 bin ton kırmızı ekmeklik buğday ithalatı yapılacak. Son alım 25 Ağustos 2020’de yapılarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 500 bin ton buğday ile 60 bin ton arpa ithalatı için ihale gerçekleştirmişti. Makarnalık buğday 328 dolar, ekmeklik buğday 228 dolar ton fiyatıyla ithal edildi. Limanlara göre fiyatlarda kısmı oynamalar olabiliyor. Arpa yerli çiftçiden hasat döneminde ton fiyatı 1.275 TL’den alınmıştı. İthal arpa ise Bandırma limanına 202 dolar, İzmir limanına 196 dolar fiyatla ithal edildi. Liman teslimi arpada da ithalat fiyatı ortalama 1.500 TL/ton fiyatla geliyor. Dolar ise yerinde durmuyor.” dedi.
TMO, İTHAL ETTİĞİNDEN DAHA UCUZA SATIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO, ekim ayında satışa sunacağı ekmeklik ve makarnalık buğday fiyatlarını açıkladı. TMO, yerli çiftçiden 1.800 TL’ye, yabancı ülkelerin üreticilerden 2.450 TL’ye makarnalık buğday alırken ekim ayında, piyasaya makarnalık buğdayın satış fiyatının1.950 TL olacağını açıkladı Yani TMO, açıkladığı makarnalık buğday fiyatı ile 2.450 TL’den ithal ettiği ve 1.950 TL’den satacağı buğdaydan ton başına 500 TL zarar edecek. Her ne kadar stokta ürün vardı onu satıyoruz deseler de sonuçta tonunu 2.450 TL’ye aldığı buğdayı iç denge gerekçesi ile 1.950 TL’ye satıyor. Daha hasat yapılalı iki ay oldu. Ülkemizde yılda 20 milyon ton buğday üretip 10 milyon ton ithal buğday getirmek sürdürülebilir bir yol değildir. Bu süreç ciddi olarak irdelenmeye değerdir. Sadece buğdayda 2 milyon hektar ekim alanından çiftçi uzaklaşmıştır. Çiftçimiz 2002 yılında bir ton buğday sattığında 33 gram altın alıyordu ve 2020 yılında bir ton buğday sattığında 3 gram altın alabiliyorsa AKP iktidarı oturup bunu düşünmelidir. Çiftçi kıraç arazide dönümde ortalama 300 kg ürün alabilmektedir. Dönüm maliyeti, arazinin kira olduğu durumlarda 514 TL’yi bulmaktadır. Bu veriler çiftçinin buğdayda kazanmadığını göstermektedir. Çiftçinin hububat ekimine yönlendirilmesi sağlanamaz ve girdi fiyatları düşürülemezse gelecek bugünden daha iyi olamaz. Tarım ve Orman Bakanlığı İthal ile çözüm anlayıştan vazgeçip yerli çiftçimizi destekleyip ekim alanlarını genişletmelidir. Girdi fiyatlarını düşürecek önlemler alınmalıdır” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO’ya yerli üreticiden 650 TL daha fazla fiyatla yabancı üreticiden buğday satın alınması ithalat yabancı çiftçiye yarıyor. TMO’nun, kesenin ağzını yabancı çiftçiye açmak yerine yerli üreticiye destek verilmelidir” diye konuştu.
TOHUM FİYATI ARTTI
2020 yılı tohumluk buğday fiyatlarının da açıklandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, makarnalık tohumluk buğdayın ton fiyatının 2.500 TL, ekmeklik tohumluk buğdayın ton fiyatının da 2.300 TL olarak belirlendiğini ifade etti. Gelecek yıl için yalnız tohumda dahi fiyat artışı girdi fiyatlarında ki artışın göstergesidir. Tüm girdi fiyatları düşürülüp, ürünün değerine alınması sağlanmadıkça sorun devam edecektir” dedi. Ayrıca Gürer, “Yerli üreticiye 1.800 TL’yi çok görürken yabancı ülkelerin üreticilerine 2.450 TL verebilen, 2.450 TL’ye ithal ettiği buğdayı iç pazara 1.950 TL’den satan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlar, yerli çiftçisine satacağı tohumluk buğday fiyatının üstüne %1 KDV’den bile vazgeçmeyip bir de KDV ekliyorsa bu şaşırtıcı bir anlayış değil midir?” ifadelerini kullandı.
TMO’NUN ALIŞ VE SATIŞ RAKAMLARINA DİKKAT!
Ömer Fethi Gürer, “TMO; ekim ayından itibaren iç piyasaya vereceği ekmeklik buğdayın satış fiyatını 1.775 TL, makarnalık buğdayın fiyatını 1.950 TL, arpanın fiyatını ise 1.350 TL olarak belirledi. Yurt dışından ithal ettiği 2450 TL buğdayı 1950 TL satıyor. Bu zarar kime kalacak? Bütün bunlar yetmezmiş gibi TMO, henüz ithalat ihalesi yapılan buğdaylar gelmeden, 15 Eylül 2020’de 500.000 ton ekmeklik buğday ithalatı için yine ihale yapacağını duyurdu. Buğdayda ve arpada dışa bağımlılığımız artıyor. Önlem şart” diyerek sözlerini tamamladı.
İlginizi Çekebilir