© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Gıda denetimleri yetersiz..”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle ülkemizde gıda denetimlerindeki eksikliği TBMM gündemine getirdi. 

Ömer Fethi Gürer, önergesinde gıda denetimi konusundaki boşluğa dikkat çekerek, insan sağlığıyla ilgili bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini belirtirken, önergeyi yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli ise gıda güvenliği konusunda çıkarılan 5996 sayılı yasa kapsamında yeterli çalışmaların yapıldığını iddia etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde gıda denetimlerinin yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Gıda güvenliği konusunda yeni bir düzenlenmeye gidilmesi düşünülmekte midir? Bakanlıkta gıda mühendisi veteriner sayısı kaçtır? Kaç ilde bakanlık laboratuvarı bulunmaktadır? Kaç denetim elemanı günlük, kaç iş yeri ve kaç ürün denetimi yapmaktadır? Kamusal gıda güvenliği sisteminin sorunu olmadığı söylenebilir mi? Bakanlığın alanda faaliyet yürüten Odalar, Birlikler, sendikalar, Meslek örgütleri başta olmak üzere Sivil Toplum örgütleri ile birlikte sorunları ele aldığı toplantılar yapılmakta mıdır?” şeklinde sorulan yöneltti. 

40 İLDE 41 LABORATUVAR

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, bakanlıklarının bünyesinde sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere 2.525 gıda mühendisi ve 8.651 veteriner hekimin görev yaptığını, 40 İlde 41 adet Laboratuvar Müdürlüğünün hizmet verdiğini ve  söz konusu laboratuvarlar yalnızca bulundukları ilde hizmet vermeyip, İl Kontrol Planı kapsamında farklı illerden gönderilen numunelerin de yapıldığını belirtti. Pakdemirli,  İllerde faaliyet gösteren gıda işletmelerine risk esaslı denetimler gerçekleştirildiğini anlattı.  Pakdemirli, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “5996 sayılı Kanun ve bu kapsamda çıkarılan mevzuat çerçevesinde gıda güvenirliliği konusunda yeterli çalışmalar yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği kapsamında gıda kodeksi taslaklarının ve bu taslaklar ile ilgili gelen görüşlerin değerlendirilmesi ve Ulusal Gıda Kodeks Komisyonuna sunulması amacıyla alt komisyonlar oluşturulmuştur.

Alt komisyonlar ilgili Kurum, Kuruluş, Üniversite ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinden oluşmaktadır. Ulusal Gıda Kodeks Komisyonuna bağlı olarak 29 alt komisyon ve bu komisyonlarda yaklaşık 1.500 üye görev yapmaktadır.

Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu; Bakanlığımızdan gıda konusunda görev yapan iki üye, Sağlık Bakanlığından bir üye, her iki Bakanlık tarafından ayrı ayrı seçilecek gıda konusunda uzman, bilim adamı niteliğinde birer üye, Türk Standartları Enstitüsü'nden bir üye, gıda konusunda faaliyet gösteren ve en fazla üyeye sahip olan Sivil Toplum Kuruluşu'ndan bir üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşmaktadır.”

GIDA DENETİMİ İÇİN DÜZENLEME 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde gıdada yaşanan sorunların varlığının tartışılmaz olduğunu belirterek, insan sağlığı konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 

Gürer, 2004 yılında çıkarılan 5179 sayılı yasa ile ülkemizde gıda denetiminin bırakıldığı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu bağlamda kurumsal yapısı ile yeterli olmadığına dikkat çekerek, “Merdiven altı üretim yerlerinde ne olduğu belli olmayan ve piyasaya sürülen pek çok ürün, insanlarımıza gıda diye yedirilmektedir. Her gün basına da yansıyan tabloya göre, taklit ve tağşiş edilmiş pek çok ürün piyasaya sürülmektedir. Tarım Bakanlığında gıda mühendisi ve veteriner  yetersizdir. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapılarak gıda denetimlerinin daha geniş  kapsamlı gerçekleştirilmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Ayrıca bakanlık, piyasa denetim sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmalıdır” diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER