© Tarım Pusulası

CHP’li Gürer: Kadın çiftçiler güvencesiz çalışıyor

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların tarımsal üretimin yükünü taşıdığını ancak güvencesizlik ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Gürer, “Kadının emeğini korumak, tarımın geleceğini korumaktır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların tarımsal üretimdeki belirleyici rolüne dikkat çekti. Gürer, kadın çiftçi ve kadın tarım işçilerinin emeğinin görünmez kılındığını belirterek, “Kadın, tarımın yükünü taşıyan en büyük güçtür ancak emeğinin karşılığını alamamaktadır” dedi.

Gürer, 1995 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nün Türkiye’de 1997’den beri kutlandığını anımsatarak, tarımın sürdürülebilirliği açısından kadının rolünün hayati olduğunu ifade etti. “Tarımın sürdürülebilirliği ve kırsalda yaşamın devamı kadının kararına bağlıdır” diyen Gürer, kadının yalnızca “anne, eş, bakıcı” değil; tarımsal istihdamın belkemiği olduğunu vurguladı.

Kadınların yüzde seksene varan oranda güvencesiz aile işçisi olarak tarıma katkı sağladığını belirten Gürer, “Tarlada çalışan kadın sayısı erkek işçileri aşmıştır. Ekimde, dikimde, hasatta, bağda, bahçede, hayvan bakımından ambalajlamaya kadar üretimin her aşamasında kadın emeği vardır” dedi.

Tüm bu emeğe rağmen kadınların büyük çoğunluğunun sosyal güvenceden yoksun olduğuna dikkat çeken Gürer, “Kadın çalışır ama güvencede ve gelirde adı yoktur. Tarım işçileri kayıt dışıdır. Anne olanın çocuğu tarladadır, eğitimden uzaktır. Tarım işçileri zor koşullarda yaşar, yevmiye ile geçinir” ifadelerini kullandı.

Ekonomik krizin kadınları daha da derinden etkilediğini söyleyen Gürer, “Ekonomik krizle artan aile yoksulluğunun en ağır yükünü kadın taşımaktadır. Sağlıkta, eğitimde ve gelir güvencesinde en çok kadın mağdur edilmektedir” dedi.

Kadınların ve gençlerin tarımda kalıcı bir şekilde yer almasının sektörü güçlendireceğini vurgulayan Gürer, “Tarımı geliştirmek için gençleri ve kadınları bu alanda güvenceli, gelirli ve cazip kılacak olanaklar sunmak gerekir” diye konuştu.

Tarımda kadına sağlanacak desteğin kırsaldan göçü durdurabileceğini belirten CHP’li Gürer, “Kadına verilecek destek, kırsaldan göçün durmasını da sağlar. Kadının güvenceli bir yaşam ve sağlıklı çevre isteği, analığın verdiği sorumluluktur” dedi.

Eğitim, gelir güvencesi ve sigortalı yaşamın kırsaldaki kadının yerinde kalmasını sağlayacak en önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Gürer, “Eğitim, çiftçi refahını sağlayacak gelir ve sigortalı yaşam tercihidir. Kadının doğduğu, büyüdüğü yeri terk etmesinin nedeni sorunlu yaşam koşullarıdır ve o yük kadının omzundadır” dedi.

Kadınların üretimin merkezinde olmasına rağmen “yardımcı” olarak görülmesinin yanlış olduğunu belirten Gürer, “Kadın çiftçi de, tarım işçisi de üretimin asıl gücüdür. Ancak çoğu zaman yardımcı gibi görülür; oysa yükü taşıyan odur” ifadelerini kullandı.

Gürer, başarılı kadın kooperatifleri ve kadın çiftçilerin örneklerinin önemine değinerek, bu deneyimlerin kooperatifleşme yoluyla yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. “Başarılı kadın kooperatifleri, tarımda kadın emeğinin görünürlüğü için en güçlü örneklerdir” dedi.

Kadın tarım işçilerinin yaşadığı sorunların Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olduğunu söyleyen Gürer, mevcut iktidarın bu konuda ciddi bir adım atmadığını ifade etti. “Kadın tarım işçileri sorunu kanayan bir yaradır. Siyasi iktidarın bu alanda kalıcı bir düzenleme çabası yoktur. Kırsala dönen kadın için sosyal sigorta priminin devlet tarafından karşılanması gibi uygulamalar önemli bir adım olacaktır” dedi.

Açıklamasını “Kadının emeğini korumak, tarımın geleceğini korumaktır” sözleriyle tamamlayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER