Gürer: “Çiftçi perişanlıktan canına kast edecek hale geldi”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’ndan çektikleri kredilere yüzde 50 oranında artırım yapılması ve ödemede faiz ve süre yönünde kolaylık sağlanması talebini içeren soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgınının en çok etkilediği kesimlerin başında yer alan tarım sektöründe yaşanan sorunları, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
TARIMSAL KREDİLERE YÜZDE 50 İLAVE YAPILACAK MI?
Ömer Fethi Gürer, önergesinde, tarım ve kredi kooperatifleri ile Ziraat Bankası’ndan kredi kullanan çiftçilerin taleplerine vurgu yaparak, “Tarım kredi kooperatifi ve Ziraat Bankasında 2020 yılı için kullandıkları kredilere ilaveten yüzde 50 oranında artırım yapılması ve mevcut kredi dosyası üzerinden işlem yapılması için bir çalışma var mıdır?” şeklinde soru yöneltti.
PAKDEMİRLİ: “KREDİLERE MÜDAHALE EDEMİYORUZ”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, Tarımsal kredilerin kullandırılmasına ilişkin işlemler ve istatistiki bilgilerin, kredi kullandıran banka veya ilgili kurumların kendi mevzuat ve düzenlemeleri çerçevesinde yürütüldüğünü ve Bakanlıklarının bir müdahalesinin bulunmadığını ifade etti.
Bakan Pakdemirli, başta sübvansiyonlu krediler olmak üzere uygun kredi kullandırımı ve üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmalara, Bakanlıklarınca gerekli katkı ve destek sağlandığını belirtti.
ŞARTLARI TAŞIYAN ÜRETİCİLERE KREDİ LİMİT ARTIŞI SAĞLANABİLİR
Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının kredi limitlerinin çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinin büyüklüğü dikkate alınarak oluşan ihtiyaçlarına binaen beş yıllık dönem için beyan edilen tarımsal gelirleri ve talep ettikleri kredi limiti çerçevesinde tespit edildiğini anlatan Pakdemirli,” Kredi genel sözleşmesi beş yıl geçerli olup, ortaklarımızın talepleri olması halinde beş yıllık sürenin bitimi beklenmeden limit artışı sağlanabilmektedir” dedi.
ZİRAAT BANKASI GÜNCEL MALİYETLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYOR
Bakan Pakdemirli, Ziraat Bankası’nın tarımsal faaliyetlerin finansmanına yönelik işletme ve yatırım kredilerinin ise üretim konusu bazında güncel maliyetler göz önünde bulundurularak belirlendiğini ifade etti.
TARIM SEKTÖRÜ ETKİLENDİ
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bu yılın başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan, ülkemizde de can kayıplarıyla birlikte ekonomik etkisini de en üst seviyede gösteren korona virüs salgınının, etkilediği sektörleri başında tarım sektörünün de geldiğine dikkat çekti.
ÇİFTÇİNİN CANINA TAK ETTİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Derinkuyu’da kamu bankasına gidip yapılandırma isteyen patates üreticisinin, kendi canına kast etmek için benzini vücuduna döküp ateşe vermesinin, işsizlikten sonra tarımda da çiftçinin düştüğü durumun somut ispatı olduğunu ifade etti. Gürer, “Yazlık patates tarlada kaldı. Çiftçi 90 kuruşa mal ettiği ürünü 40 kuruşa satamadı. Ekimde kışlık patates sökümü başlayacak. Çiftçi kaygılı ve borçları var. TMO patates için alım yapmalıdır. Yoksa çiftçiler sıkıntılı bir sürece girerek icra kıskacına düşecekler. Niğde’de domates üreticisi de bu yıl aradığını bulamadı. 70 kuruşa mal olan domatesi kilosu 40 kuruşa tüccar almadı. Üretici perişan, tüketici pahalı ürün alıyor. AKP iktidarı seyrediyor” diye konuştu.
FAİZLER SİLİNMELİ
Pandemi sürecinde çok sayıda üreticinin mağduriyet yaşadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu olumsuzluklar dikkate alınarak, üreticilerin tarım kredi kooperatiflerinden ve Ziraat Bankası’ndan aldıkları tarımsal kredilerin bir defaya mahsus olmak üzere kapatılması, bu yapılamıyorsa bile faizlerinin silinerek ödeme süresinin uzatılması gerekir. Ayrıca çekilen kredi limitlerinin yüzde 50 oranında artırılarak çiftçilere ödeme yapılması da pandemi sürecinde üreticilerin yarasına merhem olacaktır” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir