© Tarım Pusulası 2021

Gürer, “Ceviz ve badem neden ithal?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ceviz ve badem fiyatlarındaki anormal artışları, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fiyat artışlarının arz/talep dengesine göre oluştuğunu belirtti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekim ve üretim artışına rağmen, fiyatlardaki artışı durdurulamayan ceviz ve bademle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ülkemizde son on yılda kaç adet ceviz ve badem ağacı dikilmiştir? 2017 yılında bu ürünlerden ne kadar üretilmiştir?

2017 yılında ülkemize ne kadar ithal ceviz ve badem gelmiştir? 2016 yılında ülkemizde ne kadar ceviz ve badem üretilmiştir? Ne kadar ithal ürün gelmiştir? Ceviz ve badem fiyatlarının her yıl tüketiciye yansıyan fiyat artışlarının sebebi nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımızca sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında 2005 yılından bugüne kadar Ülkemizde 558.022 dekar alanda 11.780.000 adet ceviz fidanı ve 200.957 dekar alanda 7.437.000 adet badem fidanı dikilmiştir” dedi. 

Ceviz ve badem üretiminde son 15 yılda önemli seviyede artış sağlandığını anlatan Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım ve gıda ürünlerinin fiyatlarının serbest piyasa şartlarında arz/talep dengesine göre oluştuğunu ifade etti. 

Bakan Fakıbaba, fiyat değişimlerinde; üretim miktarı, tüketim ve talep durumu, kalite vb. faktörlerin etkisi olabilmektedir. Bakanlığımızca gıda fiyatlarındaki değişim ile ilgili tüm unsurlar takip edilmekte ve ilgili birimlerle işbirliği içinde ortak çalışmalar yürütülmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Geçmişte var olan ağaçlar ve dikilen ağaçlar ile neredeyse her yetişkin nüfusa bir ceviz ve bir badem ağacı düşer hale gelmiş. Bakan  2005 yılından beri 11.780.000 adet ceviz fidanı ve 7.437.000 adet badem fidanı dikildi diyor ve biz ceviz ile badem ithal etmeye devam ediyoruz. Sorulması gereken soru şu, bu ağaçlardan gereken verim ve sonuç alınmıyor ya da dikilen ağaçlar sonrasında yok mu oluyor? Ceviz ve badem fiyatı artıyor, ithalat sürüyor ve ağaç sayısı da her yıl artıyor, bunun bir açıklaması olmalı. Arz talep dengesi ile ilişkilendirmek yerine acaba ağaçlar dan gerekli verim ve üretim sağlandı mı? Sorun nerde ? Bakanlığın bakması lazım.” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER