Gürer: “Bakan, üretici can çekişirken bile pembe tablo çiziyor”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, tarımda yaşanan tüm sorunları, Bakan Bekir Pakdemirli’nin yüzüne anlattı.
Yanlış tarım politikalarının çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını, girdi maliyetleri sürekli artarken, ürünü değer bulmayan çitçinin borçlarının her yıl katlandığını, bazı ürünlerde taban fiyatlarının beklentilerin çok altında kaldığını anlatan Gürer, hayvancılıktaki sorunların artık içinden çıkılamaz hale geldiğini, ithalata dayalı uygulamaların ise tarımı bitirme noktasına getirdiğini söyledi.
TARIM SORUNLARLA DOLU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz olarak, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ‘ye tarım sektöründe yaşanan sorunları sıraladı.
10 YILDA 1 MİLYON 300 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİ AZALDI
Ömer Fethi Gürer, “Sürekli değişen tarım politikaları, ithale dayanan uygulamalar, artan girdi fiyatlarıyla ülkemiz tarımı ciddi sorunlu bir döneme girmiştir. Yalnız 2009 yılı ile 2019 yılı arasında 1 milyon 300 bin hektar tarım arazisi devre dışı kalmıştır. Çiftçi sayısı her yıl düşmekte, kırsal boşalmakta, aile tipi işletmeler ciddi sorunlar yaşamaktadır. Çiftçi borçludur, üreticinin ürettiği ürün değer bulmamakta, aracılar nedeniyle tüketici de pahalıya gıda almak zorunda bırakılmaktadır. Plansız, öngörüsüz tarım politikaları ülke tarımını zora sokmuştur” dedi.
ŞEKERPANCARI ALIM FİYATI GEÇEN YIL 65 LİRA, BU YIL İSE SADECE 36 LİRA ARTTI
A kotası şekerpancarının alım fiyatının 2019 yılında, 2018 yılına göre 65 lira artarak 235 liradan 300 liraya çıktığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekerpancarının bu yıl ise sadece 36 lira olarak artışla 336 liraya yükselmesinin, en az 390 lira beklentisi içinde olan üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
AÇIKLAMAYA YÜZÜNÜZ OLMADI
Şekerpancarının geçen yıl, artış oranını bizzat Cumhurbaşkanının açıkladığını anımsatan, ancak bu yıl ne Cumhurbaşkanının ne de Tarım Bakanının açıklama yapma gereği duymadığını belirten Gürer “Çünkü artış oranı, girdi maiyetlerini bile karşılamayacak bir fiyattı, herhalde yüzünüz olmadı” ifadelerini kullandı.
YEM FİYATLARI 1 AYDA 6 KEZ ZAMLANDI
Hayvancılıktaki sorunlara da değinen CHP Milletvekili Gürer, yem fiyatlarının bir ayda 6 kez zamlanmasına karşın, süt fiyatının sabit kaldığını, yerli besiciden 38 liradan alınan etin, 45 liradan ithal edildiğine dikkat çekti.
PATATES ÜRETİCİSİNİ NE ZAMAN DÜŞÜNECEKSİNİZ?
Yetkililerin bu durumu ülkeler arası siyasi konumla ilişkilendirdiğine de dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “İyi de Mısır ülkesiyle siyasi ilişkilerimiz en kötü noktada, büyükelçimiz dahi yok. Mısır'dan yazlık patates ithal edip patates üreticisini vuruyorsunuz. Patates, Niğde'de hasat zamanı 1 liraya mal ettiğimiz patatesi, çiftçimiz tüccara 60 kuruşa veremiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, maliyetine olsun vatandaştan bu patatesi alsa da yıl boyu yurttaşlarımızın ucuz patates yemesinin de yolu açılsa olmaz mı? Patates çiftçisi zor durumdadır, ne zaman patates çiftçisini düşüneceksiniz?” diye sordu.
YERLİ ÜRETİCİYE 1800 LİRA, YABANCIYA 2 BİN 450 LİRA
TMO’nun taban fiyatını 1800 lira olarak açıkladığı makarnalık buğdayı tam da hasat döneminde yurtdışından 2 bin 450 liraya ithal etmesindeki çelişkiye de dikkat çeken Gürer, “Bizim çiftçimize vermediğiniz fiyatı ithal ile yabancı çiftçilere verdiniz. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl ne kadar alım yaptı? Neden gerektiği gibi alım yapmayıp da piyasayı dengelemek için yurt dışına muhtaç hâle getirdi? 2002 yılında 1 ton buğday satan çiftçi 33 gram altın alıyordu, bu yıl 1 ton buğday satan çiftçi 3 gram altın alabiliyor” diye konuştu
Gürer, konuşmasında Toplulaştırmadaki sorunlar, sulama suyundaki maliyet artışları, hububat, bakliyat ve bitkisel yağda artan dışa bağımlılık, gıda güvenliğindeki sorunlara dikkat çekti.
İlginizi Çekebilir