Gürer: “ Mısır’dan ithal edilen patatesler tohumluk değilmiş”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nisan ayının son haftasında Mısır’dan ithal edilen patateslerin, Türkiye’de patatesin başkenti konumundaki Niğde’ye getirilmesinin yankıları sürerken, patates üreticileri arasında büyük tepkiye neden olan bu skandalı, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer’in, “Mısır’dan Niğde’ye patates ithal edilmesine ne gerek vardı” şeklindeki soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ithalat-ihracat işlemlerine ilişkin mevzuatın Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlendiğini belirtti. Topu Ticaret Bakanlığına atan Pakdemirli, Mısır’dan tohumluk patates ithalatının yapılmadığını da açıkladı.
PATATESİN BAŞKENTİNE PATATES İTHALATI SKANDALI TBMM GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz Nisan ayında Mısır’dan gemilerle Mersin’e, oradan da tırlarla Niğde’ye getirilip, ülke genelinde dağıtımı yapılan patates ithalatı skandalını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
NE GEREK VARDI?
Gürer önergesinde, “Ülkemizde Çukurova ve Ödemiş’te yazlık patates hasadı başlamışken, Mısır’dan gemilerle Mersin’e oradan tırlarla Niğde’ye getirilip Türkiye geneline dağıtılan ithal patatese neden gerek duyulup ithalat izni verilmiştir? Mısır’dan tohumluk patates alınmakta mıdır? İthal tohumluk patates getirilen ülkeler hangileridir? Niğde'de 60 bin tona yakın patates depolarda çillenmeye başlamış olup bu patateslerin TMO tarafından alınması düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.
TARIM BAKANLIĞI, TOPU TİCARET BAKANLIĞINA ATTI
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, patates dâhil tüm tarım ürünleri ihracatının arttırılması için gerekli çalışmalar ilgili paydaşlarla koordineli bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Pakdemirli, “Ülkemizde özel-tüzel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan ihracat-ithalat işlemlerine ilişkin mevzuat Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir” dedi.
PATATES ALMAK, TMO’NUN GÖREVİ DEĞİLMİŞ
İthal edilecek ürünlerdeki insan, hayvan ve bitki sağlığına yönelik denetimlerin yapıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, Mısır’dan tohumluk patates alımı yapılmadığını da bildirdi.
Pakdemirli ayrıca “Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün patates alımı ile ilgili bir görevi ve planlaması bulunmamaktadır” diye konuştu.
GÜRER: PATATES DEPOLARDA ÇÜRÜDÜ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’de en çok patates üretimi yapılan ilin Niğde olduğunu ifade etti. Ülke genelinde resmi ve gayri resmi üretimle 1 milyon tondan fazla patates üretimi yapılan Niğde’ye Mısır’dan patates ithal edilmesinin yankılarının halen devam ettiği Niğde’de elde kalan geçen yıl ürünü bir miktar patatesin tüccar gelmediği için depolarda çürüdüğünü, bu yıl yazlık patates hasadı başlamasına rağmen üreticinin patatesini maliyetine dahi tüccara veremediğini söyledi.
Gürer, “Tarım Bakanı, soru önergemize verdiği yanıtta patateslerin TMO tarafından alınamayacağını belirtmiş. Maliyetlerin girdi fiyatları ile her geçen yıl arttığı Niğde’de patates üreticileri zaten zor bir dönemden geçmekte iken, Türkiye’nin patates üretiminde başkent konumundaki Niğde’ye Mısır’dan patates getirilmesinin hiçbir tutar yanı yoktur. Geçmişte TMO patates alımı yapmıştır. Üretici tüccara boğdurmak yerine TMO alım yapıp kamu ve Milli Savunma Bakanlığının ihtiyacını karşılayabilir. Tüccar alımdan çekildiğinde TMO devreye girip ürünü üreticiden almalıdır. Ülkemizde AKP iktidarları döneminde patatesin rekoltesi toplam 1,5 milyon ton düştü. Bu gidişat çiftçiyi patates ekiminden uzaklaştırırken ülkeyi patates ithaline mecbur bırakabilir” dedi.
MISIR ÇİFÇİSİ KADAR ÜLKE ÇİFTÇİSİNİ DÜŞÜNÜN
Ömer Fethi Gürer, “Nisan ayının sonunda patlak veren skandalı gündeme getirdiğimizde getirilen patateslerin tohumluk olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Ancak Bakanlık, şimdi konuyla ilgili soru önergemize verdiği yanıtta Mısır’dan tohumluk patates ithal edilmediğini beyan ederek gerçeği açıkladı. Nisan ayında Mısır çiftçisini düşünüp ithalat izni veren iktidar şimdi ülke çiftçisini düşünüp maliyetine yazlık patates satamayan çiftçinin yanında olmalıdır.40 kuruşa patatesini tarlada satan çiftçi zarar etmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış durdurulmazken ürünü değer bulmayan çiftçi borç batağındadır “ diye konuştu.
İlginizi Çekebilir