© Tarım Pusulası 2021

Gümüşhane’de lavanta hasadı başladı

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığınca desteklenen '"Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 140 dekar alanda Lavanta bitkisinin hasadı başladı.

Hasadı yapılan lavantalar Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile de çiftçiler yetiştirdikleri lavantalarını işleyip değerlendiriyor.

Gümüşhane'de lavanta yetiştiriciliği denenerek başarılı sonuçlar elde edildi. Son yıllarda bitkisel üretimde ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla Gümüşhane'de yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor. Hasadı yapılan lavanta artık gelir kapısı oldu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, beraberinde İl Müdür Yardımcısı Mustafa Özçubukçu ve Şiran İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kurtuluş Halep ile birlikte Şiran merkez Şehit Hakan Mahallesinde Erdoğan Doğana ait 5 dekarlık lavanta tarlasını ziyaret etti. Burada çiftçilerle bir müddet sohbet eden Kıraç, verimli bir hasat temennisinde bulanarak üreticilerle hasat yaptı.

Şiran ve Kelkit ilçelerinde lavanta üretiminde hasat dönemiyle birlikte lavanta yağı çıkarılmaya başlandığını ifade eden Kıraç, Çiftçilerimizin hasat ettikleri lavantalardan Şiran ilçesinde proje kapsamında kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesinde lavanta yağı ve suyunu çıkardıklarını belirterek, çiftçilerimiz lavantaların çiçeğinden ve yağından kazanç sağlıyor, öğrendiğim kadarıyla son zamanlarda manzarası da fotoğrafçılarımız tarafından kullanılmaya başlanmış. Çiftçiler memnun projeye desteklerinden dolayı DOKAP idaresine, projelerde görev alan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Gümüşhane genelinde tarla ziraatında öncelikli olarak hububat, baklagil, yem bitkileri ve şeker pancarı gibi gıda arzı için önemli olan ürünlerin üretimine ağırlık verildiğini, ancak atıl, işlemeli tarıma uygun olmayan veya parçalı küçük araziler içinde birim alandan yüksek gelir elde edilebilecek tıbbi aromatik bitki projeleriyle bu alanların ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirten Kıraç, “Çiftçilerimize bol, bereketli ve hayırlı kazançlar diliyorum" dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER