Gazze yıllık 3 bin ton organik tarım yapıyor
Dünyaİsrail ablukası nedeniyle tüm sektörlerin bir çok sorunla boğuştuğu Gazze'de son zamanlarda organik tarıma olan ilginin artmasıyla yıllık 3 bin ton organik ürün elde ediliyor.
Gazze'deki Tarımsal Kalkınma Genel Müdürü Nizar el-Vahid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Tarım Bakanlığı'nın, kimyasal ilaçlarla elde edilen ürünlerin tüketici sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle halkı organik tarıma teşvik ettiğini belirterek, "Organik ürünler, sağlık açısından ciddi sorunlara yol açan kimyasal gübre ve pestisitlerin kalıntılarından uzaktır. Söz konusu kimyasal gübre ve ilaçların, ürünlerde besin değerinin azalmasının yanı sıra kansere neden olduğu da kanıtlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Tarım Bakanlığı olarak 2010'da organik tarım konusunda 10 yıllık stratejik bir plan yaptıklarını ifade eden Vahid, İsrail ablukasının yanı sıra siyasi ve ekonomik sebeplerden ötürüGazze Şeridi'nin bu konuda geri kaldığına vurgu yaptı.
Vahid, "İsrail askerlerinin uygulamaları nedeniyle çok sıkıntı çekiyoruz. İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında organik tarımsal gübre üretiminde kullanılan bitkileri tamamen yok etti. Üretim imkanlarımız halen sınırlı olduğundan istediğimiz ve gerekli olan kaliteyi çıkaramıyoruz" ifadelerini kullandı.
3 bin dönümlük arazide 3 bin ton ürün
Filistin Tarım Bakanlığı verilerine göre, Gazze Şeridi'nde 3 bin dönümlük arazide yıllık olarak yaklaşık 3 bin ton organik ürün yetiştiriliyor.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Huzaa beldesinde çiftçilik yapan Süleyman Subhi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldan beri artık organik tarıma yoğunlaşarak sebze ve meyve yetiştirmeye çaba gösterdiklerini söyledi.
Kimyasal gübrelerin neden olduğu sağlık problemleri ile çevreye verdiği zararlardan korunmak için organik tarıma yöneldiklerini ifade eden Subhi, "Kimyasal ilaçlar ve gübreyle elde edilen ürünler, çevreye ciddi zarar veriyor ve insan sağlığını da etkileyerek çeşitli hastalıklara neden olabiliyor" dedi.
Organik tarımda verimin daha az olduğunu, ancak tüketici tarafından da çok ilgi gördüğünü aktaran Subhi, doğal tarım ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda halkın bilinçlendiğini ve bu nedenle üreticinin organik tarıma odaklandığının altını çizdi.
Kendi meyve ve sebzesini yetiştirmeye çalıştığını söyleyen Hanyunuslu Rami Kaddih, çocuklarının geçen yıl kimyasal hormonlarla aşılanmış meyvelerden etkilenerek intestinal colic (Bağırsaklarda gelişen ağrı) hastalığına yakalanmalarının ardından organik tarım yapmaya karar verdiğini belirtti.
Kimyasal hormonlarla olgunlaşmasının sağlandığı meyveleri evinde tüketmediğini aktaran Kadih, "Zaten tükettiğim meyve ve sebzelerin yüzde 70'ini kendi bahçemde yetiştiriyorum" diye konuştu.
Gazze'nin sınır şeridine 300 metre mesafedeki alanı "tampon bölge" olarak kabul eden İsrail, bu alana giren Filistinlilere ateş açıyor.
Öte yandan Filistin Tarım Bakanlığı verilerine göre, tarım sektörü bölgede yüzde 11'lik iş gücünü kapsıyor ve yaklaşık 44 bin kişi tarım sektöründe çalışıyor.
İlginizi Çekebilir