Gaytancıoğlu: 'Denizlerimiz Var, Su Ürünleri Mühendislerimiz Neden İstihdam Edilmiyor'
SiyasetCHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu ülkemizin sayısız akarsu kaynağı ile üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen yeterince denetim olmamasından dolayı kaynakların verimsiz kullanıldığını ve tahrip edildiğini belirterek bu sorunun ve de ülkemizde yapılan yetiştiricilik, avcılık ve işleme gibi konulardaki sorunların çözümü için su ürünleri mühendisi istihdamı yapılması gerektiğini belirtti.
Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e bir soru önergesi veren Gaytancıoğlu; Atama bekleyen Su Ürünleri Mühendislerinin atanmalarıyla ilgili her hangi bir çalışma olup olmadığını da sordu.
Gaytancıoğlu’nun verdiği soru önergesinin metni şu şekilde;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda yer alan sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.
Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU
Edirne Milletvekili
Ülkemiz sayısız akarsu kaynağı ile üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. Ancak yeterince denetim olmamasından dolayı kaynaklar verimsiz kullanılmakta ve tahrip edilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan yetiştiricilik, avcılık ve işleme gibi konularda da yeterince kalifiyeli mühendis istihdamı olmaması nedeniyle de bir çok sorun yaşanmaktadır. Devlet denetiminin yetersiz olması da elde edilen ürünün kalitesi üzerinde istenmeyen sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle gerek yetiştiricilik esnasındaki kayıplar, gerek bilinçsiz ve kontrolsüz avcılık dolayısıyla rezervler tükenmekte, yine işleme esnasında uygunsuz yöntemlerle gıdanın kalitesinin düşürülmekte ve bu durumda sektörün ilerilere taşınması önünde büyük engellere neden olmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok konunun çözümünün en önemli yollarından birisi işini seven ve alanında uzman olan su ürünleri mühendislerin istihdamının arttırılmasıdır.
Buna göre;
1. Bakanlığınız merkez ve taşra teşkilatlarında istihdam edilen Su Ürünleri Mühendislerinin sayısı ayrı ayrı nedir?
2. Bakanlığınız bünyesinde boş bulunan Su Ürünleri Mühendis kadrosu var mıdır? Var ise sayısı nedir?
3. Boş bulunan bu kadrolara Su Ürünleri Mühendislerinin atanmama gerekçesi nedir?
4. Atama bekleyen Su Ürünleri Mühendislerinin atanmalarıyla ilgili her hangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Su Ürünleri Mühendislerinin bu bekleyişlerine ne zaman son vermeyi düşünüyorsunuz?
5. Su ürünleri avlanma yasaklarına uyulmamasından dolayı rezervlerin tahrip edilmesi bu sektörün en önemli sorunlardan birisidir. Bu sorunun çözümü olarak yaptığınız çalışmalar nelerdir? Bu sorunun çözümünde bu mesleğe gönül vermiş su ürünleri mühendislerinden yararlanmayı düşünüyor musunuz?
6. Su ürünleri desteklemelerinin yetersiz ve iyi takip edilmemesi de sektörün en önemli sorunlarından birisidir. Su ürünleri desteklemelerini arttırma yönünde bir çalışmanız var mıdır?
7. Sektöre ivme vermek ve Arge çalışmalarını arttırmak adına su ürünleri şube müdürlüklerinin çoğaltılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
İlginizi Çekebilir