Fransa'da meyve-sebze fiyatlarında rekor artış
DünyaFransa'da meyve ve sebze fiyatlarındaki astronomik artış tüketiciyi endişelendiriyor.
10 yıldır Fransa genelinde meyve ve sebze piyasasını analiz eden Familles Rurales tüketici derneğinin bugün yayınladığı yıllık rapora göre, Fransa’da meyve ve sebze fiyatlarında 2015 yılına göre astronomik artış kaydedildi. Meyve fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artış meydana gelirken, çilek yüzde 36,6’lık artışla en fazla zam gören meyve oldu.
Sebze fiyatlarında ise yüzde 10 oranında artış hesaplandı. Bu kategoride birinciliği yüzde 37’lik artışla patates aldı. 2015’e göre satış fiyatında büyük artış olan diğer ürünler ise yüzde 17’lik artış ile kavun, kiraz ve kabak oldu.
Fransız tüketici, bir kilogram meyve satın almak için ortalama 4,10 avro öderken, bir kilogram sebze için ise 2,30 avro ödemek zorunda.
Familles Rurales tüketici derneğinin raporunda, astronomik fiyat artışının, Fransa genelinde 32 bölgeden alınan fiyat örneklerinin karşılaştırılması sonrası elde edildiği, Fransa’da üretilen sebze ve meyvelerin ithal edilen ürünlerden ilk defa bu yıl daha ucuza satıldığı belirtildi.
Rapora göre, sürekli artış gösteren organik tarım ürünleri normal meyvelere göre yüzde 70, normal sebzelere göre de yüzde 78 oranında daha pahalıya satılıyor. Sağlıklı beslenme sloganı ile pazardaki yerini gittikçe artıran organik yöntemlerle üretilmiş meyvelerden satın almak için geleneksel yöntemlerle üretilen meyvelere göre 2,85 avro daha fazla ödemek gerekiyor. Bu rakam sebzelerde ise 1,80 avro.
Süt üreticilerinin isyanı
Fransa, ekonomik sorunlar nedeniyle geçen yıl besicilerin yol kapatma ve kamu binaları önüne ot ve hayvan pisliği boşaltma eylemlerine sahne olmuştu. Benzer eylemler, süt üreticileri tarafından yeniden gündeme geldi.
Ülkenin kuzeybatısındaki Laval şehrinde bulunan süt ürünleri devi Lactalis’in genel merkezi ve fabrikası çiftçiler tarafından basıldı. Ulusal Çiftçi Sendikaları Federasyonu (FNSEA) ve Genç Çiftçiler Birliği’nin (JA) çağrısıyla dün akşam başlayan blokajın, süt fiyatlarında yeni düzenleme yapılana kadar devam edeceği belirtildi.
Hükümet Sözcüsü Stefan Le Foll, üreticiler ve Lactalis yönetimine diyalog çağrısı yaparken, FNSEA Başkanı Xavier Beulin, süt sektörünün son yıllarda alarm verdiği, üreticinin zor durumda olduğu konusunu hükümete geçen yıl bildirdiklerini, ancak bir yıldan bu yana değişen bir şeyin olmadığını söyledi. Lactalis fabrikasına giden yolu traktörlerle kapatan süt üreticileri de fiyatlarda düzenleme yapılıncaya kadar blokajı kaldırmayacaklarını açıkladılar.
Fransa’nın en büyük süt ürünleri işleyici ve üreticisi olan Lactalis, sorunun Avrupa çapında ortaya çıkan kriz nedeniyle Fransa’ya da yansıdığını savunuyor. Lactalis Sözcüsü Michel Nalet, üreticilerin 18 aydan fazla süredir dile getirdiği hassas durumun farkında olduklarını ifade ederek, Fransa ve Avrupa çapında mevcut olan ihtiyaç fazlası süt üretiminin fiyatlardaki düşüşün nedeni olduğunu, bu nedenle süt piyasasının çöktüğünü söyledi.
İlginizi Çekebilir