Eriha'da balık yetiştiriciliği
DünyaBatı Şeria'nın doğusunda bulunan Ağvar bölgesinde, dünyanın en alçak yeri Lut Gölü yakınlarındaki Eriha kentindeki Filistinli mühendisler, sahip oldukları tuzlu suyu balık yetiştiriciliğinde...
Batı Şeria'nın doğusunda bulunan Ağvar bölgesinde, dünyanın en alçak yeri Lut Gölü yakınlarındaki Eriha kentindeki Filistinli mühendisler, sahip oldukları tuzlu suyu balık yetiştiriciliğinde kullanarak iç piyasaya taze ve ucuz balık tedarik ediyor.
İsrail yönetiminin Gazze'ye ambargo uygulaması nedeniyle iç piyasaya sadece İsrail ve 1948'de işgal edilen topraklardan getirilen balıkların kilosu 12 ila 70 dolar arasında değişiyor. Çoğunlukla dondurulmuş olan bu ürünler halk nezdinde pek rağbet görmüyor.
AA muhabirine konuşan Samir Cebbari, arkadaşıyla birlikte 2011'de kurdukları balık çiftliğinde şu ana kadar 10 ton tarak balık yetiştirdiklerini, ilerleyen zamanlarda hem miktarı hem de balık çeşitliliğini artırmayı istediklerini söyledi.
Kurdukları çiftlikte sadece belirli balık türlerini yetiştirmelerinin nedeniyle ilgili olarak Cebbarin, "Yoğun yağ içermeyen, zor şartlarda yetişen Nil ve kırmızı tarak balığı yetiştiriyoruz" dedi.
Cebbarin, oksijen jeneratörü ve suyun değişimini yapan pompalarla teçhiz edilmiş havuzlara alınan balıkların cins, tür ve yaşına göre ayrıldığını, çiftleşme mevsiminde ise erkek ve dişi balıkların bir araya getirildiğini kaydetti.
Başka bir havuzda balıklar yumurtadan çıktıktan sonra özel bir hormon verildiğini ve bu hormon sayesinde balığın cinsini belirleyebildiklerini belirten Cebbarin, daha hızlı büyüdüğü için çoğunlukla erkek balık tercih ettiklerini ifade etti.
Cebbarin, Batı Şeria'da deniz olmaması ve satılan balıkların taze olmaması nedeniyle müşterilerin çiftliğe kadar gelip taze balık satın aldığını belirtti.
Eriha'daki Deniz Mahsulleri Derneği Başkanı Cevdet Isıyd da Filistin pazarında balığa duyulan ihtiyacın fazla olması nedeniyle geliştirilen projenin başarılı olduğunu ve müşterilerden çok büyük ilgi gördüklerini söyledi.
İlginizi Çekebilir