Dr. Nihat Özkan, Tarım Ve Hayvancılıkla İlgili Önerilerini Sıraladı
SiyasetADALET VE KALKINMA PARTİSİ (AK PARTİ) MARDİN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLAN DR. NİHAT ÖZKAN, MARDİN İÇİN PROJELERİNİ ANLATTI.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Mardin Milletvekili aday adayı olan Dr. Nihat Özkan, Mardin için projelerini anlattı.
Öncelikle Mardin’in problemlerinin iyi bir şekilde analizden geçirilmesi gerektiğini belirten Dr. Nihat Özkan, ilk yapılması gereken işin, Mardin’in sorunlarının-ihtiyaçlarının ve bunların öncelik sıralarının doğru tespiti olduğunu söyledi. Çiftçiye hak ettiği değeri vermeleri gerektiğini kaydeden Dr. Özkan, "Sulama sistemimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Tarım koordinasyonunu iyi yapmalıyız. Burada çok detaya girmek yanlış olur. Nüfusumuzun yüzde 80’i tarımla uğraşıyor ama bunun ekonomik dönüşünü tam sağlayamıyoruz. Adeta Dicle akıyor biz bakıyoruz. Sebze ekimini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız ile de koordine edip daha ekonomik hale getirmişiz. Kimse bilmez Mardin bir üzüm diyarıdır. Ama bu noktada da bunun Mardin’e geri dönüşünü yıllardır sağlayamamışız. Dicle’nin yanı başında çok verimli tarım arazilerine sahip bir ilde neden göç olur? Niçin işsizlik bu kadar yüksek olur? Gıda- sebze-meyve geleceğin en stratejik sektörleridir. Mardin’de bu alanda neler yapılabileceğine ilişkin arama-tarama konferansları yapılmalı ve ortaya orta ve uzun vadeli bir strateji çıkarılmalıdır. Üniversitelerimiz buna öncülük etmelidir. Tarım ve hayvancılığı babadan kalma usullerle değil, Üniversitelerimizin öncülüğünde modern yöntemlerle ve batı standartlarında yapmanın yolunu bulalım. Bunu becerip pazar da bulabilirsek Mardin’in iş-aş ve göç derdi kalmaz. Çiftçimiz katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye yönlendirilmelidir. Sebze-meyve ve kuru gıda üretiminde; paketlenmesinde ve raporlanmasında dünya standartlarının yakalanması için kamu- üniversite-STK’lar üretici iş birliği yapmalıdır. Mardin ve ilçelerinde üretilen sebze ve meyvenin öncelikle dış pazara-kalan kısmının iç pazara zamanında ve taze olarak ulaştırılması için ne ihtiyaç varsa karşılanmalıdır. Kentsel planlamada verimli tarım arazilerinin betonlaşmasına asla izin verilmemeli. Üzüm bağlarımız çok önemli" dedi.
"SEBZE VE MEYVE HALİ YAPILMALI"
Hangi arazide hangi ürünün yetiştirilmesi gerektiğinin belirlenmesinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Özkan, "İç ve dış piyasaların o yıl ki ihtiyacı önceden tespit edilerek o yıl hangi ürünlerin ekileceği konusunda çiftçimize rehberlik yapılmalıdır. Çiftçimiz Organik sebze ve meyve konusunda bilinçlendirilmeli ve alandaki fırsatlar değerlendirilmelidir. Köylümüzün kendi ürettiği ürünleri pazarlarda ve hallerde satabilmesi için valiliğimiz ile birlikte projelendirme çalışmaları yapmalıyız. Tarım arazilerinin sulama yöntemleri ve tarımsal ilaçlama konusunda çiftçimiz bilinçlendirilmelidir. Mardin’de imkan olan tüm yerlere sulama göletleri yapılmalıdır. Mardin havzasında üretilen meyve-sebze ve kuru gıdalara pazar bulmalıyız. Bu maksatla Mardin ve çevresindeki illerinde dahil olduğu uluslararası sebze- meyve ve gıda fuarı düzenlenmelidir" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir