© Tarım Pusulası 2021

Denizli’de Üreticilere Yönelik Eğitim Toplantıları Başladı

Kekik Eküy Eğitim toplantılarının ilki, Pamukkale İlçesi Uzunpınar Mahallesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Eğitime, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf DABANCALI, Pamukkale İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alpay ARABACI, Uzunpınar Mahalle Muhtarı Halil DEMİRÖZ, Uzunpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim KAYHAN, İl/İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri, özel sektör temsilcileri ile kekik üretimi yapan çiftçiler katılım sağladı.

Toplantı, Ziraat Mühendisi Şahin ŞENTÜRK tarafından kekik tarımı ve karşılaşılan sorunlarla ilgili yapılan sunumla başladı.

Sunumda; İlimizde kültüre alınan ve yoğun olarak Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli ve Tavas ilçelerinde üretimi yapılan Origanum onites türünün 2022 yılı itibariyle yaklaşık 200 dekar alanda tarımının yapıldığını vurgulayarak ülkemizde 17.340 ton kekik ve 64 ton kekik yağı ihraç edilerek 60 milyon dolar gelir sağlandığı belirtildi.

2019 yılında üç gün süreli “Kekikte PA Bulaşısının Önlenmesine Yönelik Kekik Çalıştayının” yapıldığını ifade eden ŞENTÜRK, çalıştay esnasında kekik üretim alanlarında yabancı ot taraması yapılarak numunelerin alındığını, PA İçeren yabancı otların tespit edilerek bir katalog oluşturulduğunu ve ayrıca “Kekikte Origanum spp. Prolizidin Alkaloidi Kontaminasyonunun Önlenmesi ve Azaltılması Uygulama Klavuzu”nun hazırlanarak Bakanlığımız tarafından yayımlandığını, çözüme yönelik olarak da PA analizleri yapabilen cihazın Denizli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne kazandırıldığını belirterek, üreticilerimizle yapılan çiftçi eğitim toplantıları ve kekik tarla okullarında hasat, harman ve hijyen konularında PA bulaşışının önlenmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını belirtti.

ŞENTÜRK, Avrupa Birliğinin mevzuatında değişikliğe giderek kekik ürününde 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere PA limitinin 1000 ppb olarak uygulamaya başlayacağını belirterek, devamında kurum olarak çiftçi eğitimleri ve işletmelere denetimlerinde Avrupa Birliği mevzuatı değişikliğinin aktarılmasına öncelik tanındığını ve gerekli bilgilendirme çalışmalarını yapıldığını vurgulayarak, Pamukkale Belediyesi işbirliğiyle 2021 yılında İlimizde yetiştirilen kekiklere Denizli Kekiği olarak coğrafi işaret tescil belgesi alındığını da sözlerine ekledi.

 

 

Tüm çalışmalarımızın değerlendirilmesi ve kekik sektörünün önümüzdeki yıllarda yol haritasının belirlenmesi amacıyla 19 Ocak 2023 tarihinde İl Müdürlüğümüzce İlgili kurum ve kuruluşların desteğiyle üniversiteler, araştırma enstitüleri, sivil toplum örgütleri, ihracatçı ve üretici firmalar, çiftçilerin katılımıyla “Kekik Çalıştayı” düzenlendi ve Çalıştayda Müdürlüğümüzce Kekik ihracatına katkı sağlamak amacıyla Bakanlığımızca onaylanan  “İhracata Yönelik Entegre ve Kontrollü Kekik Yetiştiriciliği Projesi” (EKÜY) uygulanacağı da belirtildi.

Ayrıca 2022 yılında bu projede yer alan kekik üreticilerimizin organik tarım veya iyi tarım uygulamaları sertifikasyon sistemlerine dahil olmalarını sağlayarak pazara daha kaliteli ürün sunmaları amacıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce desteklenen “Denizli İlindeki Kekik Üreticilerinin Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarına Entegre Edilmesi Projesi” de uygulandı.

ŞENTÜRK, üreticilerin korunmasına yönelik lisanslı depo kurulmasının önem arz ettiğini, çiftçilerimizin alın teri ile ürettiği ürünlerin Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası (TÜRİB) sayesinde değer fiyattan üretici ve alıcı ile buluşacağını vurgulayarak tamamladı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR yaptığı konuşmada ülkemizde yaşanan deprem felaketinden etkilenen illerimize ve tüm halkımıza baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileterek; “ Denizli hamdolsun depremzedeler için yardımları yağmur gibi yağdırdı. Valiliğimiz başta olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ve diğer belediyeler ile birçok özel ve kamu kurumlarından yapılan yardımlar ile buradan deprem bölgesine uzanacak kadar tır oldu. Ben buradan hepinize çok teşekkür ediyorum ve ayrıca Denizli’de olduğum için gurur duyuyorum.

Şimdi bizim bir sorunumuz var, kekiği satamıyoruz, satsak da ucuza satıyoruz. Biz kekikte dünyanın %75’ini, Türkiye’nin ise %85’ini üreten bir şehir olarak ilk toplantımızı kekiğin başkenti olan Pamukkale’de yapıyoruz. Üretim arttıkça, siz dünyaya rakip oldukça zaman zaman tarife dışı engeller diyebileceğimiz kalıntı ve benzeri çeşitli durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. PA (Pirolizidine Alkaloid) denilen yabancı ot kaynaklı bir alkaloidin kekikte kalıntı bırakması sonucu ihraç pazarında sorun yaşayabiliyoruz.

Ama biz bunu biliyoruz ki sorunu çözebiliriz.

İyi kekik üretmemiz gerekiyor, özellikle işçilik konusunda yapmamız gereken bazı hususlar var; Muhtarlarımızla, Başkanımızla hep birlikte çalışarak biz bunu nasıl makinaya dökebiliriz bunun çözüm yollarını arayacağız. Teknik personelimizden yardım alarak, gerekiyorsa dikim şekillerini değiştireceğiz. Nasıl ki Yunanistan sıfır PA lı kekik üretebiliyorsa biz de bu kekiği kalıntısız ve otsuz bir şekilde üreteceğiz.” dedi.

Yapılan sunumun ardından katılımcılar tarfından yöneltilen sorular cevaplandırılarak birlikte toplu fotoğraf çekimiyle eğitim sona erdi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER