Çukurova Çiçek Diyarına Dönüşüyor
SiyasetAdana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: Kırsal kalkınmaya öncülük ediyoruz
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün öncülük ettiği Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi’nde,Sarıçamlı köylülerin yetiştirdiği rengarenk, mis kokulu çiçeklerin hasadı ve Hollanda’ya ihracı hızlandı. Çiçekli köyünde 7 türde 35 çeşit çiçeğin yetiştirildiği projede çiçek dolu 6’ncı TIR’ı dünya çiçekçilik sektörüne yön veren Hollanda’ya uğurlayan Başkan Hüseyin Sözlü, “Çukurova çiçek diyarına dönüşüyor. Bu projeyle, Çukurova’da alternatif ürün deseninin gelişmesine, kırsal kalkınmaya öncülük ediyoruz” dedi.
‘ADANA FLORA’ MARKASIYLA 13 BİN EUROLUK SİFTAH
Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda Çiçek Borsası’nda faaliyet yürüten IQ Flowers, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve GardenQuala’nın birlikte yürüttüğü, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) 66 bin lira hibe desteğinde bulunduğu Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi’nde üretilen çiçeklerin hasadı hız kazandı. Sarıçam’ın Çiçekli Köyü’nde 32 çiftçinin dahil olduğu, 150 dekarda yürütülen projede yetiştirilen 7 türdeki 35 çeşit çiçek, Hollanda Çiçek Borsası’nda “Adana Flora” markasıyla satışa sunuldu. Çiçek dolu ilk TIR’ı nisan ayı başında Hollanda’ya gönderen Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi üyesi köylüler, 13 bin euroluk siftah yaptı. Çiçek yüklenen dört TIR da yola çıktı.
İLK YIL 456 BİN DAL ÇİÇEK
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, hamiliğinde yürütülen projede çiçek hasat edip, 6’ıncı TIR’ı törenle Hollanda’ya uğurladı. Rotterdam Baş Konsolosu Sadin Ayyıldız, Hollanda Çiçek Borsası Muhasebe Müdürü AzzamShafi’ninkatıldığı törende Başkan Hüseyin Sözlü, proje paydaşı kurumların temsilcileriyle birlikte çiçek hasat etti. Başkan Hüseyin Sözlü, bu yıl toplam 456 bin dal çiçek üretimi gerçekleştirilecekprojeye dahil olan köylülere çiçek soğanı ve tohum bedellerinde yüzde 50 oranında sübvanse desteği verdiklerini belirtti. Başkan Sözlü, çiçeklerin Hollanda pazarına sorunsuz ulaşması için de iki adet frigofirik TIR kiralandığını, ASKİ Çatalanİçmesuyu Tesisleri’nde de 2 bin metrekarelik soğuk hava deposu ve paketleme tesisi oluşturduklarını anlattı.
“BAŞARDIK, BUNDAN SONRA DA BAŞARACAĞIZ”
Eski Çevre Bakanları İmren Aykut ile Işılay Saygın’ın da katıldığı etkinlikte çiçek üreticisi köylülere hitap eden Başkan Sözlü, Adana’da alternatif tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla uygulamaya konulan projede ilk yılda büyük başarı sağlandığını vurguladı. Başkan Sözlü, “Kırsal kesimde yaşayan, alın teri ve emeğiyle geçimini sağlamaya çalışan insanlarımızın mutlu olmasını amaçlıyoruz. Çukurova’da alternatif ürün desenini geliştirme hedefimizde başarı sağladık. Artık geri dönüş yok. Başardık, bundan sonra da başaracağız. 2019 yılına kadar üretimi arttırıp,köylümüzün çiçekten yıllık 10 milyon dolar kazanç sağlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.
7 İLÇEDE YAYGINLAŞTIRILACAK
Rotterdam Baş Konsolosu Sadin Ayyıldız ise projeye öncülük eden Başkan Sözlü’yü kutlayıp, Türk üreticisinin emeğinin Hollanda’da tam karşılığını bulması için çalışacaklarını bildirdi. Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, çiçek yetiştiriciliğinin Sarıçam’ın yanı sıra Seyhan, Yüreğir, Karaisalı, Karataş, Ceyhan ve Yumurtalık havzalarında gelişmesi için destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Başkan Sözlü ve beraberindeki protokol üyeleri, köylülerle birlikte çiçek hasat etti, yükleme yapılan 6’ncı TIR’ı Hollanda’ya uğurladı.
İlginizi Çekebilir