Çobanlıktan patronluğa uzanan başarı hikayesi
SiyasetKeçi çobanlığını bırakıp kurduğu ayakkabı atölyesini geliştirerek, günlük 5 bin çift kapasiteli tesise dönüştüren İzmirli girişimci, 6 ülkeye ihracat yapıyor
Keçi çobanlığını bırakıp, kurduğu ayakkabı atölyesini günlük 5 bin çift kapasiteli tesise dönüştüren Ahmet Ayakdaş, 6 ülkeye ihracat yapmaya başladı.
1974 yılında İzmir'e gelip ayakkabıcı çıraklığına başlayan Ayakdaş, kardeşleriyle kurduğu atölyeyle işini geliştirmeye başladı. İç piyasanın yanında ihracat da yapmaya başlayan Ayakdaş'ın işleri, 2008'de ihracatta yaşanan krizle sıkıntıya girdi. Bu dönemde arayışa giren Ayakdaş'ın ticari hayatı, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı Libya ziyaretiyle değişti.
Dış ticaret heyetine dahil olarak gittiği Libya ve İran gezilerinden yeni ihracat bağlantılarıyla dönen Ayakdaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ekonomi bakanlarının düzenlediği ticaret heyetlerinde de bağlantılarını artırdı.
Ayakdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk ve kadın ayakkabısı ürettiklerini ve ağırlıklı iç pazara satış yaptıklarını belirterek, ihracatlarını artırmak için sürekli pazar arayışı içinde olduklarını söyledi. İlk gezisini dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2009 yılında Libya'ya yaptığını, yeni bağlantılarla dönmesinin ardından İran'a gittiğini anlatan Ayakdaş, şöyle devam etti:
"Dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gezide bana kaç tane sipariş aldığımı sordu, ben de '5 bin' dedim, kendisi de '5 bin çift ayakkabı az' dedi. O konuşma bizi daha da ateşledi. İhracatımız üretimin yüzde 5'leri seviyesindeydi, şu anda yüzde 30'lara çıkardık. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizi her gittiği yere iş heyeti olarak götürdü, her gittiğimiz yerlerde bağlantı yapmaya başladık. Heyetle beraber şimdiye kadar 42 ülkeye gittim. İhracatımız geçen yıl 500 bin çifte ulaştı. Hedefimiz 2023 yılına kadar üretimin yüzde 70'ini ihraç etmek."
KONGO'DAN ORTAKLIK TEKLİFİ ALDI
Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ile Uganda ve Kenya ziyaretlerine katıldığını, her iki ülkeden de siparişle döndüğünü, özellikle Kenya'da 300 bin çiftlik bir bağlantı kurduklarını dile getiren Ayakdaş, Afrika pazarından umutlu olduklarını kaydetti.
İtalya, Sırbistan, Yunanistan, Kenya, Gana ve Azerbaycan'a ihracat yaptıklarını, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavsiyesiyle erkek ayakkabısı üretimine de başladıklarını belirten Ayakdaş, "Uluslararası piyasada bu kadar ilerleyeceğimi hiç düşünmemiştim. Şu anda 100'ü aşkın çalışanım var. Günlük 5 bin çifte yakın üretimimiz var. Kadın, erkek ve çocuk ayakkabılarının yanında şimdi anatomik ayakkabı çeşitlerini de üretmeye başladık. Heyetler sayesinde ticaretin yanı sıra pek çok ülkeden dostluk da kurma fırsatım oldu. Ortaklık teklifleri de alıyorum. Örneğin Kongo ziyareti sırasında bir teklif aldık, ciddi yaklaşıyoruz. Ramazan sonrası görüşüp neticeye kavuşturacağız." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir