Çiftçi Borçları Ertelenecek
SiyasetAdana’da geçtiğimiz mayıs ayında etkili olan şiddetli yağış ve dolu nedeniyle ekili tarım arazileri zarar gören çiftçiye, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’den sevindiren haber geldi. Tümer’in, Meclis gündemine taşıdığı doğal afetle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık, üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan zirai kredi borçlarının erteleneceğinin sinyalini verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, geçtiğimiz mayıs ayında Adana’da etkili olan şiddetli yağış ve dolu sonrasında ekili arazileri zarar gören üreticilerin sorunlarını Meclis’e taşıdı. Konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e aktaran Tümer’in Meclis’e sunduğu soru önergesine yanıt geldi. Bakanlık, çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun erteleneceği sinyalini verdi.
MİLYONLARCA LİRALIK ZARAR
Adana’da 18-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli dolu, ekili tarım arazilerinde zarara neden oldu. Karataş ilçesine bağlı; Çimeli, Oymaklı, Sirkenli, Kesik, Kızıltahta, Terliksiz, Topraklı, Kırhasan, İsahacılı, Kiremitli ile Yüreğir ilçesine bağlı; Danişment, Bekmezköy, Sazak, Akdam, Zağarlı, Kızıltahta, Yalnızca, Elifoğlu, Kiliseköy, Beyköy, Eğriağaç ve Yalnızca köylerinde milyonlarca liralık maddi hasara neden oldu.
ÜRETİCİNİN SORUNU MECLİS’TE
Özellikle karpuz, kavun, mısır, pamuk, domates ve buğday ekili alanların yanı sıra narenciye bahçelerindeki hasar nedeniyle üretici de kara kara düşünmeye başlamıştı. Sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’e yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi yöneltti.
‘DOĞAL AFET’ KABUL EDİLMELİ
Tümer, söz konusu önergesinde; çiftçinin zararının ‘doğal afet’ kapsamında değerlendirilmesi yönünde bir çalışma olup olmadığını sorup, üreticinin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi konusunda ne yapıldığını sordu. Özellikle mısır ve buğday tarlalarında yüzde 40’lara varan ağır hasarlar oluştuğuna dikkat çeken Tümer, “Hasat dönemindeki buğdayda hem kalite hem de fiyat düşüklüğü yaşanacaktır. Bakanlığınız bu durumu öngörmüş müdür ve bunun için herhangi bir planı var mı?” sorusunu yöneltti.
BORÇLARIN ERTELENMESİ SİNYALİ
O önergeye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakan Faruk Çelik imzasını taşıyan açıklamada; “Bakanlığımızca 1 Ocak 2016 tarihinden sonra meydana gelen tabii afetlerden zarara uğrayan üreticilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan zirai kredi borçlarının ertelenmesi için Hazine Müsteşarlığı’na bildirimde bulunulmuştur. Ayrıca Bakanlığımızca Rusya ile yaşanan kriz yakından takip edilirken, üretici ve ihracatçının mağduriyet yaşamaması için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde çalışma yürütülüyor” denildi.
İlginizi Çekebilir