CHP’li Yıldız: Jeotermal Elektrik Santralleri Üretimi Tehdit Ediyor
SiyasetCHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, yasal olarak meyve ve sebze üretim alanlarına yakın yerde çalışması yasak olduğu halde jeotermal elektrik santrallerinin Aydın’da faaliyette olduğunu belirtti.
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, yasal olarak meyve ve sebze üretim alanlarına yakın yerde çalışması yasak olduğu halde jeotermal elektrik santrallerinin Aydın’da faaliyette olduğunu belirtti. Yıldız, tesislerin çalışmaya devam etmesi halinde Aydın’da meyve ve sebze üretiminin en az yüzde 20 düşeceğini söyledi.
Konuya ilişkin TBMM’de gündem dışı söz alan CHP’li Yıldız, Aydın’daki meyve ve sebze üretimini tehdit eden jeotermal elektrik santrallerinin en az 2 ay kapalı kalması gerektiğini ifade etti. Aydın’ın Türkiye meyve ve sebze üretiminde önemli bir merkez olduğuna dikkati çeken Yıldız, “Türkiye’de incirin yüzde 75’i, zeytinin yüzde 35’i, meyve ve sebzenin yüzde 30’ı Aydın’da yetişiyor. Aydın ilimizin bu dönemde, nisan ve mayıs aylarında incir çiçek açtığı için tozlaşır. Bu nedenle, 3573 sayılı Kanun'un 20'nci maddesinde zeytin, incir, sebze ve meyve tozlaşmayı önleyici hiçbir tesisin kurulmayacağı hükmünü getirmiştir. Bu yasada var ama her yeri kapatmanıza rağmen Aydın'da jeotermal elektrik santralleri maalesef çalışıyor.
2 Ay Kapatılmalı
Özellikle bu dönemde en az iki ay boyunca bu jeotermal elektrik santrallerinin kapanması gerekiyor. Çevreye verdiği zararı defalarca, burada gündeme getirdik. Şu an incir, zeytin, sebze, meyve çiçek vermektedir. Eğer şayet bu jeotermal elektrik santrallerini kapatmadığımız takdirde, önümüzdeki bu sezonda alacağınız sebze, meyve, zeytin, incirin kalitesinin, yüzde 20 veriminin düştüğünü hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, özellikle Tarım Bakanına da, Cumhurbaşkanına da ricada bulunuyoruz. Her yeri kapattınız, en azından iki ay boyunca jeotermal elektrik santrallerini kapatmanız gerektiğinin inancını taşıyoruz. Aksi takdirde, önümüzdeki en önemli konu tarım olur.”
Koronavirüs nedeniyle meyve ve sebze üreticilerinin, ürünlerini satma konusunda tedirginlik yaşadığını da kaydeden Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda üreticiye ürün alma garantisi vermesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'deki çilek üretiminin yüzde 50’sini yetiştiren ve bunun büyük bölümünü Rusya, Ukrayna, Romanya’ya Sultanhisar'daki üreticilerin yakında hasat yapacağını hatırlatan Yıldız, “Buradan Tarım Bakanlığına sesleniyoruz değerli arkadaşlar: Acilen, Tarım il müdürleri acele bir açıklama yapması lazım, çilek üreticilerine şunu demesi lazım: "Arkadaşlar sizin çileğinizi 6 liradan alma garantisini veriyoruz." demeleri lazım” dedi.
İlginizi Çekebilir