© Tarım Pusulası 2021

CHP Malatya İl Başkanı Kiraz, Kayısı Bahçelerini İnceledi

CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile yönetim kurulu üyeleri, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Dilek Mahallesi’nde zirai dondan etkilenen kayısı üreticilerini ziyaret ederek, kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.

CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile yönetim kurulu üyeleri, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Dilek Mahallesi’nde zirai dondan etkilenen kayısı üreticilerini ziyaret ederek, kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Kiraz, burada yaptığı açıklamada, son günlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle ilin bazı bölgelerinde kayısı ağaçlarında ciddi hasar meydana geldiğini belirtti. Kiraz, “Don nedeniyle Akçadağ, Darende, Doğanşehir, Dilek ve Bahri mahalleleri ile Battalgazi’nin bazı bölgelerinde kayısı ağaçları dondan etkilendi. Üreticilerimiz bu bilgileri veriyor. Geçtiğimiz yıl da kayısı ağaçlarının yüzde 95’i yanmıştı ve Malatya’nın ekonomisi çökmüştü. Çiftçi ve üreticiler açlığa mahkum edildi. Dolayısıyla bu yıl yine aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretici kara kara düşünmeye başladı, nasıl bir çıkış bulacaklarını düşünüyorlar” dedi.
“31 MART’TA YİNE BÖYLE BİR MANZARA YAŞANDI”
Başkan Enver Kiraz, geçtiğimiz yıl da kayısı ağaçlarının yüzde 95’inin zarar gördüğünü, ancak üreticinin desteklenmediğini ifade etti. Üreticilerin sorunlarıyla baş başa bırakıldığını belirten Kiraz, “Geçtiğimiz yıl 31 Mart’ta yine böyle bir manzarayla karşılaşmıştık. Geçen yıldan bu yana hiçbir destek verilmedi. Çiftçiye destek vermezseniz ekonomiyi ayağa kaldıramazsınız. Bir tek kuruş çiftçinin cebine katkı sunulmadı. Kayısının yanmayacağına dair bir garanti yok. Bu yıl yine kayısı dondan etkilendi. Yetkililer yine hasar tespiti yaparak diyecekler ki, ‘Yok başbakana götürdük, Ankara’ya taşıdık’ ama sonu gelmeyecek. Geçtiğimiz yıl biz bunu gördük. Dönüm başına alan bazlı desteğin verilmesi gerekiyordu, verilmedi. Bu yıl da destek verileceği inancını taşımıyoruz. Biz yine de çiftçilerin adına sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Hasar tespitini zaten üreticiler kendi yapabilir. Gözle direk bakıldığında zaten belli oluyor. Bunu zor göstermeye çalışmak süre kazanma ve çiftçiyi oyalama taktiğidir” diye konuştu.
“TARSİM HAREKETE GEÇMELİ”
Üreticilerin don riskine karşı TARSİM’e sigorta yaptırdığını da belirten Kiraz, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık üreticilerin yüzde 40’ı don sigortası yaptırmıştı. Bu yıl da sigorta işlemleri alındı. Ancak sigorta prim oranları yüzde 50 oranında arttı. Geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla para ödemek zorunda kaldığı görülüyor. Zaten para kazanamayan üretici nasıl sigorta primini ödeyecek? TARSİM’in bir an önce sigorta yaptıranların zararını karşılamak için harekete geçmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER