© Tarım Pusulası 2021

Çarşamba’da Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Aronya Fidan Dağıtıldı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “2022 yılında devreye aldığımız Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz kapsamında 20 dekar alan hesabıyla 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanılmış, bu bütçenin ise %25’i çiftçi katkısı ve %75’i de Bakanlığımız katkısı ile sağlanmıştır.”

Üzümsü meyveler içerisinde yer alan Aronya’nın (Aronya Melanocarpa) insan sağlığı üzerine etkisi konusunda yapılan çalışmalar sonucu, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından en yüksek değere sahip olduğunun anlaşılması üzerine bitkide yetiştiriciliği geliştirme çalışmaları başlamıştır.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tüm dünyada popülaritesi artan Aronya bitkisinin yetiştirilmesi için “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda; DOKAP finansmanı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen Proje’nin Aronya fidan teslimi Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde yapıldı.

Etkinliğe; Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ali Korkmaz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, bazı şube ve ilçe müdürleri, ilgili personel ve üreticiler katılım sağlamışlardır.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Aronya meyvesinin taze tüketiminin yanında işlenerek de değerlendirilebilmesi, dikimden sonraki yıl hemen ürün vermeye başlaması, ilkbahar geç don tehlikesinin bulunmaması yetiştiricilik açısından bitkinin avantajlarıdır. Yine bu ürünün; oldukça verimli bir meyve türü olması, tek seferde hasat yapılabilmesi, zengin biyokimyasal içeriğe sahip olması ve oldukça iyi fiyattan alıcı bulabilmesi gibi diğer olumlu tarafları nedeni ile de yetiştiriciliğine olan ilgi tüm Dünyada her geçen gün artmaktadır.

Meyveler arasında içerik olarak belki de en fazla antioksidan barındıran Tıbbi Aromatik meyve olan Aronya Yetiştiriciliği Projesi, İlimizde Bakanlığımız desteği ile Çarşamba İlçesi Gülyazı Mahallesi’nde 2020 yılında 10 dekar bir alanda başlamıştır. 2022 yılında devreye aldığımız Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz kapsamında 20 dekar alan hesabıyla 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanılmış, bu bütçenin ise %25’i çiftçi katkısı ve %75’i de Bakanlığımız katkısı ile sağlanmıştır.

Aynı yıl Samsun Büyükşehir Belediyesinin 475 bin TL bütçeli, %75 desteği ile ilimizde 54 dekar alanda 11 bin 880 adet Aronya fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında, 2022 yılında 74 dekar alanda toplam 16 bin 280 adet Aronya fidanı dikimi gerçekleştirilmiştir. Böylelikle İlimizde toplam Aronya dikili alanımız 2023 ÇKS verilerine göre; 42 üretici ile 215 dekarı bulmuş olup bu üretim alanları 5 yıl süreyle İl /İlçe Müdürlüğü teknik elemanları tarafından takip edilmektedir.

Samsun’da DOKAP finansmanı, Büyükşehir Belediyesi katkıları ve İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülmek üzere 2023 yılında devreye alınan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 10 ilçemizde 38 çiftçimize 75 dekar alanda dekara 200 fidan olmak üzere toplamda 15 bin adet fidan desteği sağlanacaktır.

Bütçesi 288 bin TL olan Projenin amacı Samsun İlinde tarımsal üretimi çeşitlendirerek alternatif gelir kaynağı oluşturmaktır. Bu bağlamda bugün dağıttığımız fidanların üreticilerimize ve İlimiz tarımına hayırlı uğurlu olmasını dilerim” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER