Beykoz Balı Dünyaya Açıldı
SiyasetUluslararası 9. Boğaziçi Beykoz Bal Festivali, yarışmaları, bal güzelleri ve ballı tatlılarıyla lezzetle dopdolu bir organizasyon oldu. 45. Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi kapsamında ülkemizde bulunan yabancı misafirler de Beykoz balını tattı.
Uluslararası 9. Boğaziçi Beykoz Bal Festivali, Beykoz Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda gerçekleştirildi.
Beykoz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Beykoz Belediyesi tarafından desteklenen bal festivali renkli anlara ev sahipliği yaptı.
45. Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi çerçevesinde ülkemize gelen yabancı misafirlere festival kapsamında Beykoz’da arıcılık konusunda teknik gezi tertip edildi. Boğaz turuna da çıkan misafirler, festivali çok beğendiler.
Düzenlenen festivale, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Yardımcıları, Beykoz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ekinci, 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi katılımcıları, yurt içi ve yurt dışından arıcılar katıldı.
Başkan Çelikbilek: “Beykoz Belediyesi arıcıların daima yanındadır”
Protokol konuşmaları kapsamında katılımcılara seslenen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Balın çok önemli bir nimet olduğunu biliyoruz. Bu ufak canlılar olmasa 4 yıl içinde insanlığın kalmayacağını biliyoruz. Her şey önce insanlık için. Ülkemizdeki ormanlar özellikle kestane balı için çok önemli rol üstleniyor. Türkiye’nin en fazla bal üreten ili İstanbul, onun da en fazla üreten ilçesi Beykoz’dur. Bu güne kadar 5 bin 800 kovan dağıtmışız. Bunu arttırarak devam ettireceğiz. Bölgemizin adının bu şekilde duyulmasından ayrıca gurur duyuyoruz. Bu milli bir değerdir. Asla zayi ettirmemeliyiz. Bu bir milli servettir, sahip çıkacağız. Bunu işi edinen insanlarımızın artması için çalışacağız. Beykoz Belediyesi bütün gücü ve gayretiyle arıcıların yanında olacak. Yurt dışından gelen misafirlerimizi böyle büyük bir kongre sebebiyle ilçemizde ağırlamaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Kaymakam Katırcı: “Beykoz arıcılığı için sıçrama noktası olmalı”
Beykoz İlçe Kaymakamı Ahmet Katırcı’da yaptığı konuşmada, Beykoz’un üretici olarak en güzel ilçelerden biri olduğunu fakat bu konuda eksiklerin olduğunu belirterek, “Bu festivalin burada yapılıyor olması, bizim için bir şanstır. Bu konuda daha ileriye gitmeliyiz. Bir kovandan Çin’de 50 kilo alınıyor, biz 15 kilo elde ediyoruz. Beykoz arıcılığı için bugünkü yabancı misafirlerimizin ve bu birlikteliğin bir sıçrama noktası olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Çin Ekolojik Arıcılık Komitesi Başkanı Wang Baolong: “Türkiye ve İstanbul’u çok seviyoruz”
Apimondia Arıcılık Kongresi için İstanbul’a gelen Çin Ekolojik Arıcılık Komitesi Başkanı Wang Baolong, “Bugünkü açılışı yüreğimizle kutluyoruz. Türkiye’deki Apimondia şirketi ile beş senedir çalışıyoruz. Bu arı kovanlarını buradan Çin’e ithal ediyoruz. Şuana kadar 10 bin kovan ithal edildi. Çin’de bu kovanlar çok beğeniliyor. Apimondia şirketine çalışmaları için teşekkür ederiz. Aynı zamanda birçok Türk şirketiyle anlaşma yapmayı düşünüyoruz. Türkiye’yi ve İstanbul’u çok seviyor sizi her zaman Çin’e bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından “Ağzımız tatlansın” Bal Ürünleri Tatlı Yarışması, Bal Yeme ve Bal Güzeli Yarışmaları gerçekleştirilerek, dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Ayrıca ilçede çiçek balı ve kestane balı üreticileri arasında da En Kaliteli Bal Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.
Öte yandan Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen arıcılık eğitimine katılarak sertifika almaya hak kazanan 6 vatandaşa da ikişer tane arı kovanı hediye edildi.
İlginizi Çekebilir