Başkan Böcek: 2024'te Çiftçimizi Yalnız Bırakmadık
TarımAntalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 2024 yılında tarım sektörüne yönelik yapılan hizmetlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Böcek, "Tarımın bitme noktasına geldiği bir dönemde, girdi maliyetleri karşısında neredeyse üretim yapamaz hale gelen çiftçimizi 2024 yılında da yalnız bırakmadık. Yerelden kalkınma hedefiyle çıktığımız yolda çiftçimize verdiğimiz sözleri tuttuk. Tarımsal üretimi desteklemek amacıyla çiftçilerimize enerji, tohum, fide-fidan, makine ve teçhizat desteğimizi sürdürdük. 2024 yılında 19 bin 571 adet ekonomik değeri yüksek ürünlerin fide ve fidanlarının hibesini gerçekleştirdik. Yine üreticilerimize destek olmak amacıyla 10 bin adet nergis soğanı ve 5 bin adet frezya soğanı dağıttık. Kepez Kirişçiler Mahallesi'nde hizmet veren Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evimizde can dostlarımızın konforlu ve korunaklı alanlarda yaşamlarını sürdürmesini sağladık," dedi.
85 Milyon TL Enerji Desteği
Başkan Böcek, sulama projeleriyle hem suyu koruduklarını hem de ekilemeyen alanların ekilmesine imkan sağladıklarını belirtti. "Kapalı devre sulama sistemleri kurarak, su israfını önledik, verimi artırdık. Tarımsal üretimi güçlendirmek ve çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla 19 ilçede bulunan 53 sulama kooperatifine 2024 yılında yaklaşık 85 milyon TL'lik enerji desteği sağladık. Bu sayede 22 bin çiftçi ailesinin üretim maliyetleri düşerken, kazançları arttı. Korkuteli ve Elmalı’da kırsal bölgelere güneş enerjili sulama sistemleri kazandırdık. Üreticiye sulama borusu desteğinde bulunduk. Afetlerden zarar gören üreticilerin yardımına koştuk, başta sera naylonu desteği olmak üzere taleplerini karşılayarak yaralarını sardık," dedi.
Kurutma Tesisi İsrafı Önlüyor
Başkan Böcek, Kumluca Yaş Sebze Meyve Kurutma ve Paketleme Tesisleri ile üreticilere destek olduklarını belirtti. "Kumluca’da İsraf Azalıyor, Yerel Üretici Kazanıyor sloganıyla halkımızın hizmetine sunduğumuz tesislerde paketleme ve kurutma işlemleri aralıksız sürdürülüyor. Kumluca Mavikent Toptancı Hali içerisinde günlük 3 ton kurutma, 130 ton paketleme kapasitesi bulunan tesislerimiz, pazar bulamayan ve üretim fazlası olarak elde kalan ürünleri alternatif ürün haline getiriyor. Yerel üreticilerin emek ve maddi kaybını en aza indiren tesiste mevsimine göre yaş sebze ve meyveler işlenerek ekonomiye kazandırılıyor," dedi.
Hayvan Üreticilerimizin Yanındayız
Başkan Böcek, akıllı sistemlerle çiftçilerin daha konforlu ve verimli üretim yapmalarına yardımcı olduklarını belirtti. "Elmalı ve Kumluca’da başlayan dijital takip sistemini Aksu ve Serik ilçelerimize de kazandırdık. Çiftçi Kart sistemi aracılığıyla zirai atıklarının çevreci bir şekilde bertarafını sağladık. Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizde 13 noktada zirai ilaç ambalaj atığı toplama akıllı konteynerleri yerleştirdik. Hayvan üreticilerimizi de yalnız bırakmadık. Veterinerlerimiz mahalle mahalle gezerek önleyici veterinerlik hizmeti vererek hayvan sağlığını korumaya destek oldu. Hayvan üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek için yem gibi ihtiyaç duyduğu konularda yanlarında yer aldık. Seçim vaatlerimiz arasında yer alan Halk Yem Projesi’ni, Süt Yemi adıyla başlattık. Proje kapsamında yüzde 15 hibeli olarak üreticilerimize yemleri dağıttık," dedi.
İlginizi Çekebilir