© Tarım Pusulası 2021

Bafra’da kapya biber üreticinin yüzünü güldürdü

Samsun’un Bafra İlçesinde, Karpuz ve Kavunun hemen ardından gelen Kapya hasadı bu yıl da yüz güldürdü. İlçeye bir ziyaret gerçekleştiren ve hasat esnasında üreticilerle görüşen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında:  

            “Bafra Ovamız, gerek nem, sıcaklık gibi iklimsel özellikler ve gerekse de toprak özellikleri bakımından, yıllar içindeki ekstrem durumlar haricinde, birçok sebzede olduğu gibi Kapya Biber yetiştiriciliği için de gayet uygun bir yapıda ve idealdir.       Samsun olarak kışlık ve yazlık sebzelere baktığımızda toplam 878 bin ton üretimle çok önemli bir yere sahibiz. Bunların en başta gelenlerinden biri de üretimini yaptığımız ve Türkiye’de 2. sırada yer alan Kapya biberimizdir. Kapya biber; etinin dolgun olması, ekonomide güzel bir yeri olması aynı zamanda kuru madde miktarının fazla olması nedeniyle yoğun bir şekilde talep edilmektedir. 2021’de 32 bin dekar alanda 113 bin ton rekoltemiz olmuştu. Biz bunu, bu yıl 126 bin ton olarak tahmin ediyoruz.

            Hâlihazırda miktar olarak baktığımız da üretim miktarı 33 bin dekar’a çıkmış durumda. Urfa’da isot var, Kahramanmaraş’ta yine biber var. Ankara, İstanbul haricinde de biberin isim yapmış olduğu bu bölgelere Samsun’dan Kapya Biber ihraç ediyoruz. Gerek salçalıkta ve gerekse de toz bibere katılımda yoğun bir şekilde talep edilmekte olan Bafra’mızın Kapya Biberinde bugün 8 ila 11 liraya kadar satışlar yapılmakta. Dolayısıyla da özellikle Bafra ovamızda yoğun bir şekilde ekimi yapılan Kapya üretiminin ileriki yıllarda daha da artacağını düşünüyorum. 2022 yılına baktığımız da 33 Bin dekarda üretimi yapılan Kapya biberden 130 bin tona yakın rekolte bekliyoruz. Bu vesileyle çiftçilerimize teşekkür ediyorum.”dedi.
            Kapya Biber hasadının hemen hemen sona yaklaştığı Bafra’da, hem bir Kapya üreticisi olması ve hem de Samsun/ Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı olan Adem AŞÇI da yaptığı açıklamasında: “Bafra’mızda Kapya biber oldukça yoğun yetiştiriciliği yapılan bir üründür. Toprak ve iklim şartlarının uygun olması bir avantaj olup Bafra biberine tat, görünüm ve özellikle salça üretiminde önem kazanan etli kısımca zengin olması gibi avantajlar sağlıyor. Bu avantajlar sayesinde yurt içinde ve hatta yurtdışında kolaylıkla alıcı bulan Bafra Kapya biberi % 70 gibi yüksek salça oranıyla ve gerekse de tat- lezzet- görünüm olarak Antep, Maraş, Adana gibi biberin adeta anavatanı olan illerimizin yanı sıra İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimize de yüksek oranda sevk ediliyor.

            Tarladan toplanan biberler, hale götürülüyor ve oradan da Türkiye’nin dört bir yanına ihracat gerçekleşiyor. Genel olarak bu ürünün salçası yapılmakta ve yanı sıra ezme, kızartma olarak da kullanılıyor. Zaten, bizim ürünümüzün kalite ve tat farkını daha yerken hissediyorsunuz. Bu sene verim ve fiyatlardan memnunuz diyebiliriz. Dekara 3.5- 4 ton gibi alınan verim ve 8- 10 TL arası değişen kg fiyatlarıyla; Karpuzun arkasından hasada gelen ürün, özellikle de girdi maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde üreticinin yüzünü güldürmüştür.  Toplam 155 bin dönüm sebze ekiliş alanının bulunduğu Bafra İlçemizde son yıllarda 30 bin dönümün üzerinde Kapya üretimi gerçekleşmekte ve bu rakam neredeyse Samsun Üretiminin tümüne denk gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER