Adıyaman'da Zeytincilik Çalıştayı: Bölgenin Potansiyeli ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı
TarımAdıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla "Adıyaman Zeytincilik Çalıştayı" düzenledi. Çalıştayda, zeytinin tarımsal üretimdeki stratejik rolü, Adıyaman'daki zeytin potansiyeli ve sektörün karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri ele alındı.
Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi, fakültenin Bahçe Bitkileri Bölümü öncülüğünde ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla "Adıyaman Zeytincilik Çalıştayı"na ev sahipliği yaptı.
Üniversitenin Mustafa V. Koç Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Akkan, Kahta İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Selim Yıldırım, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Aslan, üniversitenin akademik ve idari personeli, çok sayıda üretici ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmalarını Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Akkan, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş yaptı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Akkan, konuşmasında zeytinin tarımsal üretimdeki stratejik rolüne ve Adıyaman'daki zeytin potansiyeline dikkat çekti.
Rektör Keleş, Adıyaman Üniversitesinin sadece akademik alanda değil, üretim ve tarımsal kalkınmada da aktif bir rol üstlendiğini belirterek, “Üniversite olarak bilimin ışığında çiftçimize ve sanayicimize dokunma çabası içerisindeyiz. Bu etkinlikle birlikte bölgemiz tarımı için büyük önem arz eden zeytincilik konusundaki sorunlara bilimsel çözümler üretmeye çalışıyoruz.” dedi.
Çalıştay, Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz’un moderatörlüğünde, Prof. Dr. Ebru Sakar (Harran Üniversitesi), Prof. Dr. Gökhan Büyük (Adıyaman Üniversitesi), Dr. Murat Özaltaş ve Dr. Mehmet Ulaş (İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü), Dr. Mehmet Atay ve Dr. Öğr. Üyesi Şaban Karaat (Adıyaman Üniversitesi) gibi alanında uzman isimlerin sunumlarıyla devam etti. Sunumlarda, zeytinciliğin güncel sorunları ve çözüm yolları ele alındı.
Konuşmalarda, zeytinin tarımsal üretimdeki stratejik önemi, Adıyaman’daki zeytin potansiyelinin değerlendirilmesi ve yerel genetik kaynakların değerlendirilmesinin önemi vurgulanarak, Adıyaman'da zeytincilik alanındaki mevcut sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Etkinlik, katılımcılarla yapılan katkı ve soru-cevap bölümünün ardından, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.
İlginizi Çekebilir